Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 mars 2018

Hästar hittade döda - djurplågeri misstänks

Sex döda hästar har hittats på en gård i Kristianstad. Ägaren misstänks nu för djurplågeri.

 Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: Mostphotos

Utöver de sex döda hästarna hittades även några hästar i dåligt skick, i en hage vid en gård i Kristianstad. Upptäckten gjordes efter att en anmälan gjorts till Länsstyrelsen förra lördagen i Skåne, skriver 24Kristianstad.

Föl och ston

De sex avlidna hästarna var både föl och ston. Anmälaren ska ha fått veta om hästarna från annan källa. Efter anmälan åkte inspektörerna ut under tisdagen och hittade då såväl kadaver, som levande hästar som var avmagrade. Hästarna hade inget vatten och var omgivna av smuts.

– Det är ett av de värsta ärendena jag har varit med om, med så många döda och flera levande djur. Det är ovanligt att det är så många, säger Jenny Persson, handläggare på Länsstyrelsen Skåne, till 24Kristianstad.

Blev omhändertagna

Hästarna var i olika grad av förruttnelse och hade alltså dött vid olika tillfällen, troligen på vintern. Återstående levande hästar blev omhändetagna efter bedömningen att ett omedelbart omhändertagande var nödvändigt. Polis tillkallades, efter att inspektörerna hade talat med ägarna som hade förespråkat avlivning av de flesta hästarna. Hästarna har blivit transporterade till ett pensionat. Ägaren måste inkomma med yttrande senast om några dagar och därefter fattas beslut om eventuell avlivning eller försäljning, besroende på hur hästarna mår.

Stort lidande

Enligt ett veterinärsprotokoll är hästarna mycket nedsmutsade och har gödsel på sig, samtidigt som hovarna är långa. Djuren anses ha utsatts för ett stort lidande, enligt veterinär. Efter anmälan om djurplågeri ska nu ärendet utedas av polisen och Länsstyrelsen överväger beslut om djurförbud.

LÄS OCKSÅ: Hästaffär går till Högsta domstolen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen