Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 augusti 2017

Hästgödsel ska värma bostäder

Hästbajs är bättre som bränsle i kraftvärmeverk än som gödsel på åkern. Det menar elföretaget Fortum som nu vill göra affär av detta och efterlyser hästgårdar som vill ansluta sig till deras nya tjänst.

FOTO: Ann Linden

Fortum lanserar just nu en tjänst för att ta vara på hästgödseln från hästgårdar och producera värme och el av den. Tillsammans med Värmevärden Väst startar man bland annat ett pilotprojekt i oktober och till det efterlyser man 400-500 hästar i Hällefors i Bergslagen.

Rena träprodukter

Konceptet går ut på att anslutna stall köper Fortums torrströ och får det levererat till sig. Ströet består av rena träprodukter, som pellets, kutterspån eller sågspån. Gödseln hämtas sedan upp och nytt strö levereras till gården. Hästgödseln används sedan som bränsle i närmsta kraftvärmeverk.

– Hästgödsel är ett miljöproblem i dag. Om det ska användas som gödsel på åker så måste det först ligga i åtta månader för att få bort bakterier och då ger det ifrån sig metan och lustgas som är skadligt för miljön. Att elda gödseln är det absolut bästa för miljön, säger Per Harsem, försäljningschef på Fortum Horsepower.

Klassat som biobränsle

För att det ska vara lönt med transporterna behöver det finnas 10–20 hästar i stallet och det kan inte vara längre än 6–8 mil till närmsta kraftvärmevärk.

Nyligen blev hästgödsel klassat som biobränsle. Det innebär att även mindre värmeverk kan hantera gödseln.

I Finland är verksamheten redan i gång och efter Sverige planerar Fortum att ta konceptet vidare till andra länder i Europa.

– I Finland har vi fem stora verk som vi levererar till och 3 000 hästar anslutna, säger Per Harsem.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen