Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 januari

Hatt om nya VD-rollen: Jag känner stort engagemang

– Lite pirr i magen och en stor stolthet. Så beskrev Anna Karin Hatt sina känslor inför uppdraget som VD och koncernchef för LRF, när hon för första gången framträdde efter utnämningen.

 Det politiska läget med bildandet av en ny regering öppnar möjligheter för LRF att påverka, anser Anna Karin Hatt som blir VD för organisationen i augusti.
Det politiska läget med bildandet av en ny regering öppnar möjligheter för LRF att påverka, anser Anna Karin Hatt som blir VD för organisationen i augusti. FOTO: Mikkel Örstedholm

Två dagar efter nyheten att hon den 1 augusti tar över VD-uppdraget från Anders Källström, stod Anna Karin Hatt på scenen i LRF-huset i Stockholm med ordförande Palle Borgström som utfrågare.

Hon konstaterade att det är roligt och hedrande att ha fått förtroendet, liksom att det sker i en tid då det gröna näringslivet spelar en viktig roll.

– Både och, blev svaret på frågan om hon i och med uppväxten i byn Mosshult utanför Hyltebruk ser sig som småländska eller halländska.

LÄS MER: Anna Karin Hatt ny VD för LRF

Tar av fritiden

Resonemanget gled snabbt in på temat ledarskap.

– Ska man leda en organisation som LRF där anställda och förtroendevalda har ett stort eget engagemang måste man som yttersta ledare själv känna ett engagemang för de frågor och det samhällsuppdrag som organisationen har och det gör jag, sade Anna Karin Hatt.

Hon beskrev det som en otrolig tillgång att det finns så många inom LRF som är beredda att till och med ta av sin egen fritid för att driva de gröna näringarnas frågor.

– Det finns ingen påverkansröst som är så stark som när den enskilde skogsägaren, bonden eller den som driver något annat grönt företag själv kan sätta ord på vad det betyder att få vissa förutsättningar på plats, eller omvänt om det sker fel saker.

Goda politiska relationer

Anna Karin Hatt förklarade att hon till följd av sitt tidigare arbete i politiken har egna goda relationer till politiker i de flesta riksdagspartier, med undantag för V och SD.

Efter framträdandet berättade hon för Land Lantbruk vad de kontakterna och hennes egen erfarenhet som minister betyder för LRF:s möjlighet att påverka i den politiska sfären.

– Redan i dag finns det många personer i LRF som har goda kunskaper om hur det politiska systemet fungerar, både i Sverige och i Bryssel. Det är också en fantastisk styrka att ordföranden är ansiktet utåt. Det jag kan addera är perspektivet på den yttersta nivån och ett strategiskt tänkande kring när det är viktigt att finnas med och påverka.

Kräver nytänkande

Vad gäller det politiska läget och den utdragna processen att bilda regering anser Anna Karin Hatt att det krävs nytänkande och en verklig vilja att bygga en hållbar politisk kompromiss.

– Annars kan det bli en ganska stökig mandatperiod. Det här ger också möjligheter för LRF att föra fram sina frågor. När politiken har fullt upp att komma samman behöver man goda förslag från aktörer som har idéer för att utveckla Sverige på ett bra sätt.

LÄS MER: LRF-rösterna om Hatt som ny VD: ”Utmärkt val”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen