Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 februari 2018

Havsörn smittad av fågelinfluensa

En skadad havsörn som dog hos viltrehabiliterare visade sig ha en för Sverige ny typ av fågelinfluensa, H5N6.

FOTO: SVA

Havsörnen visade sig ha fågelinfluensa av typen H5N6, som tidigare inte har påvisats i Sverige, konstaterar Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

Viruset hos den hittade havsörnen utgör ingen risk för människor, vilket dock är fallet med den form av H5N6-virus som har drabbat Asien.

– Detta är det första fallet av H5N6 i Sverige. Viruset har cirkulerat i Europa, och förutom på vilda fåglar har även några utbrott på tamfågel, inklusive enstaka kommersiella fjäderfäbesättningar förekommit, säger Karin Åhl, ställföreträdande enhetschef på enheten för häst, fjäderfä och vilt, på SVA i ett uttalande.

Säkerställ smittskyddet

För fjäderfäproducenter och hobbyägare av fåglar gäller det att se till att ha goda smittskydds­rutiner samt att i möjligaste mån förhindrar kontakter mellan tam- och vildfågel, betonar hon.

I januari upprättades en skyddszon för fågelinfluensa över hela England, efter att 13 döda fåglar och totalt 31 infekterade fåglar bekräftats ha H5N6-viruset, som Land Landbruk skrev då.

Viruset på havsörnen är besläktat med H5N8-viruset som drabbade vilda fåglar i Sverige 2016 och 2017. Även utbrott av viruset hos fjäderfä skedde då.

Till skilllnad från H5N8 som spreds massivt över stora delar av Europa, har det aktuella viruset H5N6 inte rapporterats i samma omfattning och inte förknippats med samma dödlighet, som H5N8.

Generellt gäller skyddsnivå 1, där fjäderfä får gå ut, men foder och vatten ska ges under tak eller under skydd utomhus.

Direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar bör undvikas och kontakt bör tas med veterinär ifall tamfåglar visar ökad dödlighet, förändringar i konsumtion av foder eller vatten, sänkt äggproduktion eller i övrigt ett nedsatt allmäntillstånd.

FAKTA: Hygien extra viktigt

1. Endast de som sköter tamfåglarna bör ha tillträde till djurutrymmena.

2. Runt hus och inhägnade bör man hålla rent.

3. Rutinerna vid hygiengränserna är extra viktiga.

4. Händerna bör tvättas efter kontakt med fåglar.

5. Kontakt med tamfåglar bör inte äga rum förrän tidigast 48 timmar efter en utlandsvistelse.

Källa: SVA

LÄS OCKSÅ: Förebyggande zon över hela England

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen