Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 december 2018

Hela byn ställde upp vid takraset i Västernorrland

SIDENSJÖ, ÅNGERMANLAND.

Knappt ett år efter att ladugårdens tak kollapsade under snömassorna och 17 kor miste livet är mjölkproduktionen på Bylunds lantbruk i gång igen.

– Jag känner hopp om framtiden, säger Markus Bylund, som driver verksamheten.

 Markus och Lennart Bylund står framför det ställe på ladugården där taket kollapsade.
Markus och Lennart Bylund står framför det ställe på ladugården där taket kollapsade. FOTO: Erik Abel

Vid förra årsskiftet tog han över driften av lantbruket från sina föräldrar. I början av februari låg 65-70 cm på taket, men så kom snöovädret och enligt Markus Bylund dråsade det ner ytterligare 50-55 cm snö.

– När stormen lagt sig ringde jag om takskottning, men det var svårt att få ut takskottare. Jag ringde två-tre gånger i veckan i två veckor. Den 12 februari ringde jag och sa att nu knakar det i byggnaden, ni måste komma. Så de var ute och tittade och sa att vi kommer i morgon. På natten rasade det. Det kom 10 cm blötsnö och taket rasade 02.30. Hade det hållit i fyra timmar till hade jag haft folk härinne, så det var tur i oturen att det inte blev så, berättar Markus.

 På bara tre månader har över fyrtio kalvar fötts på gården vilket är ett resultat av att i huvudsak kvigor köptes in vid nystarten.
På bara tre månader har över fyrtio kalvar fötts på gården vilket är ett resultat av att i huvudsak kvigor köptes in vid nystarten. FOTO: Erik Abel

Hörde korna råma

Ett stopplarm från en av mjölkrobotarna väckte honom den natten. Yrvaken pulsade han de 200 metrarna ner till ladugården.

– Jag hörde hur korna råmade. Så kan de låta när någon ko kalvat och de andra korna är oroliga, så jag tänkte att det kanske var någon av korna som kalvat i lösdriften.

Vild panik

Markus öppnade dörren och slog på strömbrytaren. Det förblev mörkt. Han fick fram en ficklampa och lyste genom fönstret på svängdörren in till korna. I lampskenet såg han en plåtvägg som inte varit där förut. Han förstod ingenting, men så började det gå upp för honom.

– Det var alldeles vitt inne hos korna. Helvete! Jag trodde att jag sov. Jag var tvungen att ringa farsan och säga: ”Du måste komma. Taket har rasat”. Det var vild panik.

 Ett stopplarm från en av mjölkrobotarna väckte Markus den natten. Vid återuppbyggnaden installerades två nya robotar.
Ett stopplarm från en av mjölkrobotarna väckte Markus den natten. Vid återuppbyggnaden installerades två nya robotar. FOTO: Erik Abel

11 gårdar ställde upp med plats till djuren

Innan räddningstjänsten var på plats hade Stefan Eriksson på LRF:s omsorgsgrupp i Västernorrland anlänt. Han började omgående ordna djurtransport för de 105 djur som var i livet.

Totalt 11 gårdar mellan Sundsvall och Junsele öppnade sina portar för de nödställda djuren.

 Ladugården var tillbyggd i tre omgångar och de gamla väggarna stod kvar vilket bidrog till att endast en del och inte hela taket gav vika.
Ladugården var tillbyggd i tre omgångar och de gamla väggarna stod kvar vilket bidrog till att endast en del och inte hela taket gav vika. FOTO: Markus Bylund

Markus Karlsson, ordförande för LRF:s lokalavdelning, skötte sorteringen av djuren och Gunilla Kjellsson, regionstyrelsens ordförande, höll i alla kontakter med journalisterna.

– Utan allt folk som ställde upp hade det här varit jobbigt, säger Markus Bylund.

”Känner hela byns stöd”

All hjälp som kommit från LRF, andra lantbrukare och de närboende har betytt enormt mycket för familjen.

– Byn har ställt upp något fruktansvärt med matlagning, fika, hjälpt till att skruva upp inredning, städning. De har varit jätteoroliga för att gården ska försvinna. Vi känner hela byns stöd. De vill att vi ska fortsätta.

 Efter återuppbyggnaden har arbetsmiljön blivit bättre - och taket har fått en starkare konstruktion.
Efter återuppbyggnaden har arbetsmiljön blivit bättre - och taket har fått en starkare konstruktion. FOTO: Erik Abel

FAKTA: Bylunds lantbruk AB

Drivs av: Markus Bylund.

Produktion: Mjölk.

Antal mjölkrobotar: 2.

Besättning: 130 kor är planerat.

Anställda: 2 heltider, 2 deltider.

Krångliga rapporteringsregler

Ett problem de stötte på under tiden korna var utlokaliserade var Jordbruksverkets rapporteringsregler.

– När någon ko kalvade på en gård var det jag som var tvungen att rapportera och det var mitt öronmärke som skulle sättas på.

Med över hundra kor på olika platser blev det krångligt och det slutade med att alla kor såldes.

– Det var nästan som att börja om. Vi hade ju tomt på djur, säger Lennart, Markus pappa, som byggt upp besättningen.

– Alla har sin egen avelsstrategi, vi också. Nu var man rädd att allt det skulle vara borta. Vi har avlat mycket på snälla djur med bra lynne och som ska hålla länge.

 Det nya taket har säkerhetsräcken för att kunna fästa säkerhetslinor i.
Det nya taket har säkerhetsräcken för att kunna fästa säkerhetslinor i. FOTO: Erik Abel

Bygger upp ny besättning

Uppbyggnaden av ladugården kunde komma i gång på allvar i april i år och 13 september, exakt sju månader efter raset kunde de första korna flytta in.

– Vi hade liten mjölkproduktion de första två veckorna. Vi hade bara 50 kor som mjölkade. Nu har vi 90, men vi håller på att arbeta oss upp igen. Just nu har vi 110 djur plus kalvarna. Meningen är att det ska bli 125-130 djur, säger Markus Bylund.

Ovanligt många kalvar

I huvudsak har han köpt kvigor, vilket resulterat i att de nu har ovanligt många kalvar. När Land Lantbruk besöker gården är det 42 stycken, varav en har kommit samma morgon och ytterligare en kalvning är i full gång.

Trots rätt försäkringar har det kostat dem mycket pengar att återställa ladugården. Men de är nöjda med resultatet, då inte minst arbetsmiljö, ventilation och utgödsling har blivit bättre.

 17 fick sätta livet till när taket rasade. Tio månader efter raset har de nya korna har gjort sig hemmastadda, på exakt samma plats.
17 fick sätta livet till när taket rasade. Tio månader efter raset har de nya korna har gjort sig hemmastadda, på exakt samma plats. FOTO: Markus Bylund/Erik Aber

Säkerhetsräcken på nya taket

Och taket har fått en starkare konstruktion.

– Nu har man tänkt och är mer medveten om det. Jag kommer nog att ringa om skottning tidigare. Det nya taket har säkerhetsräcken för att fästa säkerhetslinor i, säger Markus.

LÄS MER: Imponerande uppslutning från lantbrukare vid takrasetLÄS MER: Ladugårdstak rasade in – 125 kor instängda

Markus och Lennarts tips om du råkar ut för en allvarlig händelse

* Håll dig lugn. Det är lätt att överreagera och att man gör fel för att man är stressad.

* Utnyttja ditt kontaktnät. Var inte rädd för att be om hjälp. Hjälp kan komma från där du minst anar.

* Allra viktigast:Se över dina försäkringar, så att du är rätt försäkrad.

* Våga prata om det som hänt. Det är viktigt för att du själv och din familj ska må bra.

* Var inte rädd för att be kollegor om hjälp – i tid innan det barkar åt fel håll.

LÄS MER: LRF Premium – Försäkringsbolagets tips för att undvika takrasLÄS MER: LRF:s omsorgsgrupper hjälper dig i kris

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen