Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 november 2017

Helena Jonsson kan ta riksdagsplats

Centerpartisterna i Jönköpings län vill se förra LRF-ordföranden Helena Jonsson ta plats i riksdagen till hösten. I medlemsomröstningen kom hon på tredje plats med 3 539 poäng.

 Helena Jonson kan ta plats i riksdagen.
Helena Jonson kan ta plats i riksdagen. FOTO: Ann Lindén

Det var när Centerpartiet i Jönköpings län påbörjade sin interna medlemsomröstning som det blev känt att Helena Jonsson, Tranås, ställde upp som en av kandidaterna till riksdagslistan. När medlemsomröstningen nu är avslutad står det klart att partiledaren Annie Lööf, som kandiderar i sitt gamla hemlän, är ohotad på förstaplatsen med sina 6 548 poäng.

Nära poängmässigt

Men de tre som kommer efter Annie Lööf ligger mycket nära varandra poängmässigt. Ann-Marie Nilsson, kommunalråd i Jönköping, har fått 3 588 poäng, Helena Jonsson, helt ny i centerpolitiken, 3539 poäng och Göran Lindell, Vetlanda, ersättare för Annie Lööf i riksdagen, fick 3 181 poäng.

”Redo för riksdagen”

Land Lantbruk har inte lyckats nå Helena Jonsson för en kommentar, men för två månader sa hon till tidningen att hon är redo för riksdagen om hon får förtroendet. Hon ser äganderätt, förvaltandet av livsmedelsstrategin och förhållandet mellan stad och landsbygd som angelägna frågor.

Troligt med två mandat

Centerpartiet i Jönköpings län har i dag ett mandat i riksdagen. Men om partiets opinionssiffror håller i sig ända till valdagen är det troligt att man får två mandat efter valet.

Medlemsomröstningen är rådgivande. En nomineringskommitté arbetar nu fram ett förslag till riksdagsvalsedel, som nomineringsstämman tar beslut om den 1 december.

Fler LRF:are

Det är fler före detta LRF:are som väljer politiken efter nästa val. Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost, är förstanamn på Centerpartiets lista till kommunfullmäktige i Ljungby. Centerpartiet har en av kommunalrådsposterna i Ljungby i dag. Lars-Ove Johansson är dock inte ny i kommunpolitiken. Han är i dag vice ordförande i kommunfullmäktige i Ljungby.

Relaterade artiklar

Till toppen