Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 november 2017

Hellre svenskt än utländskt om konsumenten får välja

Allt fler konsumenter vill ha svenska produkter i matkassen. Även i valet mellan en importerad ekovara och en konventionell vara producerad i Sverige vill en ökande skara av svenskarna ha det blågula alternativet.

FOTO: Camilla Olsson

Trenden att svenskarna i allt högre utsträckning föredrar svenskproducerade livsmedel har vuxit sig starkare. På frågan hur viktigt det är att maten och drycken till övervägande del består av svenska råvaror svarar 85 procent att det är mycket eller ganska viktigt.

Mer ekologiskt

Resultatet framgår av en undersökning med drygt 1 000 intervjuer som Demoskop genomförde i början av oktober på uppdrag av Livsmedelsföretagen, Li.

Den förra mätningen genomfördes i mars 2014 och då var andelen som svarade att svenskt är mycket eller ganska viktigt 81 procent.

Den nya undersökningen visar att hälften av svenskarna, 52 procent, ofta eller alltid väljer ekologiskt när de handlar. Det är en ökning med 8 procentenheter sedan 2014.

”Viktigast att maten är svensk”

Om svensken tvingas välja mellan ett livsmedel som är ekologiskt men importerat och ett livsmedel som är konventionellt producerat i Sverige väljer 72 procent det blågula alternativet. Det är en ökning med 6 procentenheter.

”Ekotrenden är fortsatt stark men det allra viktigaste är att maten och drycken är svensk, oavsett om den är konventionell eller ekologisk. Det är ett väldigt gott betyg för den svenska livsmedelsbranschen”, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Li, i ett pressmeddelande.

”Tycker man att svenska livsmedel smakar gott och vet att de är säkra, gjorda på bra råvaror och håller hög kvalitet så är det ganska naturligt att man väljer svenskt framför importerat.”

Anses bättre för miljön

Det vanligaste skälet att välja svensk mat och dryck är att det anses vara bättre för miljön och klimatet. På andra plats hamnar att det gynnar svenska bönder, på tredje att det är bättre kvalitet på svenska råvaror och på fjärde plats att djuren i Sverige har det bättre.

LÄS MER: Så ser matförtroendet ut för politikerna

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen