Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 mars 2019

”Henburgare" ska rädda kött från värphöns

Snart lanseras en så kallad henburgare, som består av värphönskött som annars främst går till djurfoder – eller inte används alls.

 Kronfågel har, i samarbete med Martin & Servera, tagit fram en ekologisk hönsfärsburgare för att rädda det värphönskött som annars ofta går till djurfoder.
Kronfågel har, i samarbete med Martin & Servera, tagit fram en ekologisk hönsfärsburgare för att rädda det värphönskött som annars ofta går till djurfoder. FOTO: Istock

Det är Kronfågel som i samarbete med Martin & Servera har tagit fram en ekologisk hönsfärsburgare. Idén föddes efter ett inslag i tv-programmet Maträddarna, där man gjorde en burgare på hönskött som gjorde succé bland dem som smakade.

– Vi vill ta vara på det fina hönsköttet och erbjuda en hållbar ekologisk hönsfärsburgare. Det är därför en burgare som är god i dubbel bemärkelse, säger Charlotte Rosta, varumärkeschef på Kronfågel till tidningen Livsmedel i fokus.

Kött från Krav-märkta gårdar

Köttet i hönsfärsburgarna kommer från svenska Krav-märkta hönsgårdar, där hönsen har större utrymme inomhus, och får vistas utomhus under sommaren.

– Vi vill göra något åt att många ekologiska värphöns slaktas utan att användas. Därför samarbetar vi med Kronfågel för att se till att hönsköttet kommer till nytta, säger Stefan Calrell, försäljningsdirektör offentlig marknad hos Martin & Servera.

Läs mer: Uttjänta värphönor blir ekologisk buljongLäs mer: Var tredje värphöna avlivas

Relaterade artiklar

Till toppen