Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 juli 2018

Herbicidresistent raps på Brunnbydagarna

Herbicidresistent raps, bladlöss och Årets spjutspets hör till publikdragarna på årets Brunnby Lantbrukardagar.

 Brunnby Lantbrukardagar.
Brunnby Lantbrukardagar. FOTO: Per Emgardsson

På onsdag och torsdag den här veckan är det dags för Mellansveriges stora jordbruksutställning, Brunnby Lantbrukardagar. Som vanligt ligger tyngdpunkten på växtodlingsförsöken och de praktiska slutsatser man kan dra av dem så här i halvtid av växtodlingssäsongen.

En väg förbi GMO

Ett dragplåster bland demoodlingarna blir antagligen BASF:s nya växtskyddssystem Clearfield som innehåller herbicidresistenta, men GMO-fria rapssorter, samt herbiciderna Cleravo och Dash.

Systemet kan kanske öppna en växtförädlingsväg förbi GMO-problemet.

 Anna Linnell, växtrådgivare från Hushållningssällskapet i Sörmland, höll i en ekologisk fältvandring bland Brunnbys försöksodlingar 2016.
Anna Linnell, växtrådgivare från Hushållningssällskapet i Sörmland, höll i en ekologisk fältvandring bland Brunnbys försöksodlingar 2016. FOTO: Marianne Lindberg

I torkan har bekämpning av lågt sittande löss varit en akut fråga och Brunnby kan visa effekterna av lusbekämpning vid olika tidpunkter och med olika preparat.

På mässcentrum ordnas debatter om politik och viltfrågor och som en av höjdpunkterna delas Årets spjutspets ut, sponsrad av Land Lantbruk, Swedbank och LRF Konsult.

Detta utmaningarnas år är växtodlingsoptimering med gps-styrd teknik extra intressant. Självklart demonstreras maskiner i praktisk drift med kommentarer från rådgivare och säljare.

PREMIUMLÄSNING FRÅN I FJOL: Unikt markavvattningscentrum på BrunnbyVinnarna av Årets spjutspets: ”Vi är stolta över det vi har åstadkommit”

FAKTA: Brunnby Lantbrukardagar 2018

När: 4-5 juli 2018, klockan 9:00 -17:00.

Var: Brunnby Gård, 725 97 Västerås.

Vägbeskrivning: E18, avfart 139.2 Anundshögsmotet.

Mer info: www.brunnbylantbrukardag.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen