Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 februari 2016

Het debatt om ekologisk mat

Diskussionen om nyttan med ekologisk mat har blossat upp igen. Bakgrunden är en färsk dansk forskningsrapport som pekar på nackdelar med ekologisk livsmedelsproduktion. Men rapporten pekar också på fördelar, hävdar bland andra föreningen Ekologiska lantbrukare.

Bild 1/2 FOTO: Lars Bäksted
Bild 2/2 FOTO: Mostphotos

Uppgifter från den danska forskningsrapporten, gjord på International Centre for Research in Organic Food Systems, ICROFS, publiceras i helgen av flera medier – däribland TT, Dagens Nyheter och SVT.

Enligt rapporten är ekologiska livsmedel varken nyttigare än konventionellt producerad mat eller mindre miljöskadlig. I artikeln intervjuas också SLU-professorn Lars Bergström, som är en välkänd kritiker till ekologisk livsmedelsproduktion.

Fick mothugg

Rapporteringen fick många miljödebattörer att gå i taket. Under helgen har debatten varit het på nätet.

Supermiljöbloggen anser att TT bortser från viktiga slutsatser i rapporten. Läs deras argument här.

Ann-Helen Meyer von Bremen, en av författarna till boken Makten över matkassen, rasar på sin blogg "Hungry and Angry" över att professor Lars Bergström, som hon kallar "en av de bittra på SLU", beskyller hela det ekologiska lantbruket för att vara ett "kommersiellt hittepå". Läs hennes inlägg här.

Stående inlägg

Även föreningen Ekologiska lantbrukare påpekar att rapporten också visar att man i mindre grad utsätter sig för bekämpningsmedel, medicinrester och tillsatser, om man äter ekologisk mat – även om hälsoeffekterna är svåra att dokumentera vetenskapligt.

Dessutom stödjer rapporten att ekologiskt jordbruk ger mindre utsläpp av bekämpningsmedel i grundvatten och vattendrag och ökad biologisk mångfald i odlingslandskapet, hävdar föreningen. Läs deras text här.

En annan artikel som omedelbart fick fart på nätet är Naturskyddsföreningens stående inlägg i eko-debatten under rubriken "Vad ska du egentligen tro när ekologiskt debatteras i medierna?" Här finns den.

Under måndagen kommenterade även Naturskyddsföreningen debatten med följande inlägg.

LRF, med ordförande Helena Jonsson i spetsen, har i flera inlägg beklagat att debatten om det ekologiska jordbruket ofta är polariserad. Varför ställa konventionella och ekologiska lantbrukare emot varandra, frågar sig LRF.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen