Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 april 2018

Het debatt om gårdsförsäljning av alkohol

Under torsdagseftermiddagen höll riksdagen en het debatt om gårdsförsäljning av alkohol, där en majoritet för första gången är för gårdsförsäljning.

FOTO: Ann Lindén

– Det är dags att släppa denna ”det-går-aldrig-mentalitet” och faktiskt försöka, sade Kristina Yngwe (C).

Initiativet kommer från socialutskottet som konstaterar att den svenska produktionen av alkoholhaltiga drycker har utvecklats i snabb takt och att det finns ett stort intresse för närproducerade alkoholdrycker i mindre upplagor.

Majoriteten är för

I dagsläget är det endast Systembolaget som får bedriva detaljhandel med alkoholdrycker. Frågan om det även ska vara möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol har behandlats tidigare av riksdagen, som då sagt nej till förslagen.

En majoritet av allianspartier och Sverigedemokrater i riksdagen uppmanar regeringen att verka för en lagstiftning som gör det möjlig att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i begränsad utsträckning. Detta under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras.

”Inte beredda att riskera monopolet”

– Vi är inte beredda att riskera alkoholmonopolet. Om gårdsförsäljning kan införas och få positiva effekter som livskraftigare landsbygd och besöksnäring utan det riskerar folkhälsan, så är vi inte rädda för att öppna för den möjligheten, sade Emma Henriksson (KD).

– Det är möjligt att förena socialt ansvarstagande alkoholpolitik med en öppen och välkomnande syn på de entreprenörer som bedriver småskalig alkoholproduktion i vårt land, sade Bengt Eliasson (L).

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill inte ha någon gårdsförsäljning av alkohol. Detta eftersom partierna anser att en gårdsförsäljning hotar Systembolagets monopolställning och är ett avsteg från den restriktiva alkoholpolitiken.

”Populistiskt valfläsk”

Dessutom påpekar de att små producenter kan sälja sitt öl och vin på det närmaste systembolaget eller ombudet.

– Vi ser förslaget som rent populistiskt valfläsk. Alliansen pressade utredarna i botten senaste frågan utreddes, sade Jan Lindholm (MP).

– Det är inte svenska vingårdars eventuella försäljning som utgör problemet. Problemet är avskaffandet av det viktigaste alkoholpolitiska verktyget vi har, det svenska alkoholmonopolet, sade Hans Hoff (S), och pekade på att ett avskaffat monopol skulle leda till ökade konsumtion och mer misshandel, våldtäkter, dödsfall och misär.

– Ni målar upp ett skräckscenario om gårdsförsäljnings skulle bli verklighet. Jag tycker det är fult och ovärdigt, sade Kristina Yngwe (C).

Riksdagen kommer att rösta om gårdsförsäljningen på onsdag i nästa vecka.

LÄS MER: Riksdagsmajoritet vill göra gårdsförsäljning laglig

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen