Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 8 februari

Hettan en utmaning för mjölkgården

KAPSTADEN.

Bröderna Loubser driver Fair Cape Dairies, en mjölkgård med eget mejeri utanför Kapstaden vid Afrikas sydspets. Med närmare 5 000 djur är de Sydafrikas näst största mjölkproducent. Deras mejeri tar dagligen emot 180 000 kilo mjölk varav nära hälften kommer från den egna gården.

 Bröderna Melt Loubser (till vänster) och Johannes Loubser (till höger) är två av fem bröder som tillsamans driver företaget Fare Cape Dairies. De har inte haft några svårigheter att hålla ihop familjeföretaget och arbetsfördelningen har fallit sig naturligt. I dag är Melt VD för företaget och Johannes ansvarig för mjölkproduktionen.
Bild 1/8 Bröderna Melt Loubser (till vänster) och Johannes Loubser (till höger) är två av fem bröder som tillsamans driver företaget Fare Cape Dairies. De har inte haft några svårigheter att hålla ihop familjeföretaget och arbetsfördelningen har fallit sig naturligt. I dag är Melt VD för företaget och Johannes ansvarig för mjölkproduktionen. FOTO: Lena Johansson
 Det tar ungefär tre timmar att mjölka gårdens nära 5 000 kor i mjölkkarusellen. Tre gånger om dagens återupprepas processen.
Bild 2/8 Det tar ungefär tre timmar att mjölka gårdens nära 5 000 kor i mjölkkarusellen. Tre gånger om dagens återupprepas processen. FOTO: Lena Johansson
 Mellan mjölkningarna vilar korna ut i skuggan inne i båsen. Ute kan det bli uppemot 40 grader varmt och något bete finns inte för gårdens nära 5 000 djur.
Bild 3/8 Mellan mjölkningarna vilar korna ut i skuggan inne i båsen. Ute kan det bli uppemot 40 grader varmt och något bete finns inte för gårdens nära 5 000 djur. FOTO: Lena Johansson
 Utanför mjölkkarusellen finns en uppsamlingsfålla med både manuella och automatiska kofösare.
Bild 4/8 Utanför mjölkkarusellen finns en uppsamlingsfålla med både manuella och automatiska kofösare. FOTO: Lena Johansson
 Det tar ungefär tre timmar att mjölka gårdens nära 5 000 kor i mjölkkarusellen. Tre gånger om dagens återupprepas processen.
Bild 5/8 Det tar ungefär tre timmar att mjölka gårdens nära 5 000 kor i mjölkkarusellen. Tre gånger om dagens återupprepas processen. FOTO: Lena Johansson
 För att klara torrperioderna samlas allt spillvatten och eventuellt regnvatten i en damm där det renas och återanvänds.
Bild 6/8 För att klara torrperioderna samlas allt spillvatten och eventuellt regnvatten i en damm där det renas och återanvänds. FOTO: Lena Johansson
 Byggnaderna är mycket enkla och deras främsta funktion är att skydda korna från den gassande solen.
Bild 7/8 Byggnaderna är mycket enkla och deras främsta funktion är att skydda korna från den gassande solen. FOTO: Lena Johansson
 Smaksatta mjölkdrinkar är några av produkterna från Fair Cape Dairies.
Bild 8/8 Smaksatta mjölkdrinkar är några av produkterna från Fair Cape Dairies. FOTO: Lena Johansson

Under 2005 kom de fem bröderna Loubser till en punkt där de inte längre lyckades få mjölkproduktionen att öka, något som var nödvändigt för att få lönsamhet i företaget. De beslutade sig för att investerade i nya ladugårdar, ny mjölkningsutrustning, aktivitetsmätare, managementprogram och rådgivningstjänster.

Full uppsikt

Med hjälp av data från mjölkning, vägning av kor och aktivitetsmätare har bröderna full uppsikt över sin stora besättning.

– Vi behövde minska värmestressen för korna, öka kokomforten och få bättre koll på varje enskilt djur. Det har vi i dag. Man har inte råd att vänta på att korna ska tala om att något är på tok. Problemen måste identifieras långt innan, förklarar Johannes Loubser, förman på Fair Cape Dairies.

Mjölkpriset vände

Precis som sina svenska kolleger har de sydafrikanska mjölkbönderna en tuff svacka precis bakom sig. Under 2016 drabbades landets mjölkbönder av låga avräkningspriser kombinerat med skyhöga foderpriser till följd av klimatförändringar och svår torka.

Vid Land Lantbruks besök på gården hade mjölkpriset vänt och stigit med ungefär 65 öre, fodermarknaden hade också stabiliserats något. Mjölkpriset motsvarade cirka 3:25 kronor, en acceptabel nivå, enligt Johannes Loubser.

Motverka produktionstapp

Med mejeriet inräknat omsätter Fair Cape Dairies en miljard rand, motsvarande 650 miljoner svenska kronor. Framgången är enligt Johannes Loubser en effekt av deras förmåga att skapa en miljö som är anpassad till den moderna kon.

– Vi får till viss del hjälp av de svala vindar som kommer in från Atlanten, men det varma klimatet i den här delen av världen är en utmaning. Under de riktigt varma perioderna sjunker produktionen och det måste vi motverka så gott vi kan, säger Johannes Loubser.

Skugga för korna

I de fem nya lösdriftsladugårdar som uppförts, vissa med liggbås och andra utan, får korna skugga och kan ligga bekvämt i strömedel som tillverkats av gödsel från gården. Stallarna och övriga byggnader är placerade nära varandra för att minska kornas gångsträcka.

Fläktar i taket

I anslutning till gårdens 64-platsers mjölkkarusell finns en stor uppsamlingsfålla med automatisk kofösare. Där står korna i skugga under tak och kyls av stora takhängda fläktar medan de väntar på att mjölkas.

– Det gäller att skapa en vinterstorm under sommaren, säger Johannes Loubser.

Passar inte för bete

Det varma klimatet och de torra jordarna i regionen omöjliggör också betesbaserad djurhållning, menar Johannes Loubser.

– Jag kan inte säga vilket som är bäst men den mark vi har här lämpar sig inte för bete. Vi skulle inte kunna upprätthålla mjölkproduktionen i den nivå vi har i dag med betesdrift, säger han.

Fakta: Fair Cape Dairies

Ägare: Johannes, Louis, Eduard, Melt och Viljee Loubser

Företaget: Konventionell mjölkproduktion och mejeri

Omsättning: 650 miljoner kronor

Antal anställda: 50

Djur: cirka 5 000 av raserna holstein, jersey och ayrshire

Fullfoder: Lupinensilage, lusern, vetehalm, majsmjöl och äppelskal

Genomsnittlig produktion: cirka 13 500 kilo per ko och år

Antal laktationer: 2,5 – 3

Inkalvningsålder: cirka 24 månader

Celltal: 150 000 – 200 000

Mjölkpris: 5 rand/liter (cirka 3:25 svenska kronor)

Antal mjölkningar per dygn: 3

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen