Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 mars 2020

Historiskt beslut efter coronaviruset: LRFs riksförbundsstämma hålls endast digitalt

Till följd av coronavirusets utbredning och förbudet mot större sammankomster har LRF beslutat att hålla årets riksförbundsstämma på distans. Endast det nödvändigaste kommer att avhandlas under stämman och bland annat motioner föreslås hanteras på en extrastämma vid ett senare tillfälle.

 Ulf Wallin, presschef på LRF.
Ulf Wallin, presschef på LRF. FOTO: LRF

– Vi kommer att genomföra 2020 års riksförbundsstämma på så sätt att de ärenden som krävs enligt lag kommer att beslutas via distansdeltagande. Övriga ärenden, exempelvis de olika motionerna, kommer att tas upp vid en extra stämma vid ett senare tillfälle. Detta blir eventuellt i höst, men inget är beslutat i dagsläget utan det beror på vad som händer kring coronautbrottet framöver, säger LRF:s presschef Ulf Wallin.

Beslutet fattas av hänsyn

Under onsdagen meddelade regeringen att den till följd av utbredningen av covid-19 beslutat att stoppa alla tillställningar med fler än 500 deltagare.

Även om antalet stämmodeltagare understiger detta har LRF beslutat att ställa in stämman med hänsyn till myndigheternas rekommendationer och medlemmarnas säkerhet.

– Medan det här utbrottet pågår vill vi inte riskera att samla folk från hela landet och dessutom vet vi inte vilka ytterligare skärpningar som kommer framöver. Därför är det viktigt för oss att fatta det här beslutet och vara tydliga med det så att regionerna hinner planera, säger Ulf Wallin. 

Regionala stämmer påverkas också

Även de regionala stämmorna som är inplanerade under våren kommer att påverkas, Norrbottens och Sörmlands stämmor som hölls i dag, torsdag, är de sista som kommer att hållas som vanligt.

– När det gäller de kvarvarande 12 regionala stämmorna kommer även de att från och med nästa vecka att genomföras helt eller delvis digitalt. Men hur och när man gör detta är det upp till regionerna att bestämma, säger Ulf Wallin. 

Finns inga hinder i stadgarna

LRF är både en ideell förening och en ekonomisk förening och enligt LRF:s förbundsjurist Carl von der Esch finns det inga formella hinder för att hålla stämmorna digitalt.

– I en ideell förening är det stadgarna som styr över stämmorna och i LRF:s stadgar finns det inga hinder för att genomföra en onlinestämma. För ekonomiska föreningar finns däremot en lagstiftning som måste följas och när man gjorde vissa ändringar i lagen 2015-2016 infördes en möjlighet att genomföra stämmor online. Men då gäller särskilda villkor, säger Carl von der Esch.

För att stämman ska kunna hållas digitalt måste bland annat alla ombud ha möjlighet att rösta och begära ordet. Men att följa riksförbundsstämman på distans innebär däremot inget problem då detta gått att göra digitalt sedan flera år tillbaka. 

FAKTA: Så ser möjligheterna ut att genomföra en stämma på distans

– Ideella föreningar är inte direkt styrda av en specifik lag utan regleras främst av föreningens stadgar. Det är inte vanligt att stadgarna i ideella föreningar uttryckligen sätter stopp för online-stämma.

– För ekonomiska föreningar finns en specifik lag som utöver stadgar reglerar deras verksamhet och organisation. I förarbetena till lagen om ekonomiska föreningar (prop 2015/16:4 s 239) har man lyft upp möjligheten att delta på en stämma online och ger också viss vägledning inför eventuellt beslut att genomföra en sådan stämma. 

– Ideella föreningar som överväger att genomföra en onlinestämma kan snegla på denna vägledning för att se vad som kan vara bra att tänka på.

LÄS MER: ”Coronavirus visar vikten av självförsörjning”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen