Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 augusti 2018

Historiskt stort utbrott av ehec-infektioner befaras

Folkhälsomyndigheten befarar att ett nationellt utbrott av ehec-infektioner har startat, efter en kraftig ökning av antalet infektioner sedan i juli.

 Ehec är en tarmbakterie som bland annat förekommer i gödsel.
Ehec är en tarmbakterie som bland annat förekommer i gödsel. FOTO: Mostphotos

Ett 50-tal fall har av ehec-infektioner har konstaterats, men sannolikt blir kommer fler fall att rapporteras, befarar Folkhälsomyndigheten. Tarmbakterien ehec sprids bland annat med avföring från kor och kan orsaka diarréer och njursvikt. Fallen som har rapporterats in är framför allt relaterade till Uppsala och Västra Götaland. Därför betecknas utbrottet som nationellt och med grunden i en eller ett fåtal smittkällor.

– Det här ser ut att vara ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige. Den bakteriestam som spridits kan orsaka allvarlig sjukdom, framför allt hos barn. Tillsammans med berörda smittskyddsenheter och kommuner, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, arbetar vi för att utreda utbrottet och framför allt försöka identifiera smittkällan och förhindra vidare smittspridning, säger mikrobiolog Cecilia Jernberg, på Folkälsomyndigheten, i en skriftlig kommentar.

Sprids via livsmedel

Utöver de det 50-tal personer som har smittats så tros ytterligare lika många ytterligare vara drabbade, såväl barn som vuxna. Den aktuella typen av ehec är O157:H7, och det handlar enligt Folkhälsomyndigheten om en sannolikt livsmedelsburen smitta, eventuellt med spridning också via badvatten.

Då sjukdomen kan överföras mellan djur, framför allt idisslare som nötkreatur, och människa, är det viktigt att ha uppsikt vid arbete med exempelvis gödsel. Det förekommer även att ehec smittar mellan människor. Smittan kan även överföras mellan livsmedel såsom opastöriserad mjölk, rå köttfärs och bladgrönt.

Sätt att skydda sig

Skölj grönsaker, sallad och frukt noggrant.

Genomstek kött, framförallt köttfärs, och smaka inte på rå köttfärs.

Håll isär rått kött från andra livsmedel som ska ätas utan tillagning, exempelvis sallad och andra grönsaker.

Tvätta händerna noggrant innan matlagning och efter du hanterat rått kött.

Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk.

Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur.LÄS OCKSÅ: 11-åring smittad av ehec från djur Ehec-smitta spårad till samma slakteri

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen