Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 maj 2017

Hjälp vid kris finns att få

Efter att polisen upptäckte vanvården på en gård i Uppland kopplades LRF:s omsorgsgrupp in för att sköta djuren. Men omsorgsgruppen hjälper gärna medlemmar långt innan det har gått så här långt.

Bild 1/2 FOTO: Allan Wallberg/Mostphotos
Man ska inte tveka att söka hjälp, själv eller åt någon annan.
Bild 2/2Man ska inte tveka att söka hjälp, själv eller åt någon annan. FOTO: Malin Skog/Mostphotos

När vanvården på en gård i Uppland uppdagades i helgen var det LRF:s omsorgsgrupp som polisen kontaktade för att få hjälp med att ta hand om djuren, vilket Land Lantbruk skrev om i måndags.

– Länsstyrelsen beslutade om omedelbart omhändertagande så polisen är ansvarig och vi är deras händer. Vi har organiserat hjälpen lokalt med lantbrukare runt omkring. Sen ska vi bistå vid handhavandet och sortering av djuren, säger Bengt Janse, ansvarig för omsorgsgrupperna i Mälardalen.

– Nu mår djuren så bra som de kan och vi väntar på beslut från veterinär, säger han till Land Lantbruk.

Bistår med samtalsstöd

Nästa steg för omsorgsgruppen är att bistå med samtalsstöd för de inblandade i händelsen som behöver.

– Det som förmodligen har hänt här, och som brukar vara orsaken när sådant händer, är att någon form av kris har drabbat lantbrukaren och denne ser inte och förstår inte vad som händer. Krisen kan komma från skilsmässa, ekonomi, dödsfall eller sjukdom. Men vad som hänt just här vet jag inte, säger Bengt Janse.

I en situation som denna är den första prioriteten för omsorgsgruppen att ta hand om djuren.

– Sedan kommer vi att stötta djurägaren. Även om fel har begåtts kommer den personen troligen må dåligt och behöver få stöd.

Djur far sällan illa

I de flesta fall är det inte den lantbrukare som mår dåligt som hör av sig till omsorgsgruppen.

– Det kan vara vem som helst som varit i kontakt med lantbrukaren och märkt att allt inte står rätt till; en granne, släkting, veterinär, bankkontakt eller den som kör mjölktankbilen. Det är inte det att djuren far illa, men lantbrukaren behöver stöttning, antingen rent praktiskt med att sköta djuren eller med samtalsstöd, säger Bengt Janse.

Hjälper att prata

Den första kontakten tas gärna tillsammans med någon som känner lantbrukaren, annars helst med hembesök.

– Vi är lantbrukare som erbjuder någon att bolla och prata med. Vi kan hjälpa till att slussa vidare till jurister eller företagsutvecklare och vi har egna psykologer som kan lantbruk. Det som är speciellt för lantbrukare som hamnar i kris är att har man djur kan man inte bara sätta sig ner och inte göra något, eller åka i väg, säger Bengt Janse.

– Många lantbrukare har försäkring via LRF som täcker psykologkostnader, men i vårt område står LRF för det första besöket hos psykologen, som dessutom gör hembesök. Sedan brukar det vara lättare när man märker att det faktiskt hjälper att prata, säger Bengt Janse.

Läs mer: Mängder av vanvårdade och döda djur funna på gård

Så kontaktar du Omsorgsgrupperna

LRF:s hemsida kan du läsa om omsorgsgrupperna.

På de regionala sidorna finns information om omsorgsgruppen i ditt område.

Telefonnummer står på www.lrf.se, eller ring LRF på 0771-573 573 så kopplar de vidare till rätt avdelning.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen