Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 maj 2018

HK Scan fortsätter blöda

Köttföretaget HK Scan har redan gått med lika stor förlust i år som hela förra året.

 Det nya kycklingslakteriet i Rauma, Finland, har dragits med problem.
Det nya kycklingslakteriet i Rauma, Finland, har dragits med problem. FOTO: Mostphotos

Kvartalsrapporten för årets första fyra månader är ingen munter läsning för aktieägarna, bland annat Lantmännen, och kursen gick ned drygt två procent.

Omsättning sjönk med ett par procent till motsvarande 3,9 miljarder svenska kronor. Och rörelseresultatet blev en förlust på 18,4 miljoner euro, motsvarande 177 miljoner kronor, att jämföra med hela förra året då förlusten var 17,6 miljoner euro.

”Vårt första kvartal tyngdes av utmaningarna med uppstarten av kycklingslakteriet i Rauma”, konstaterar koncernchefen Jari Latvanen.

Problem med paketering

Det nya kycklingslakteriet i Rauma i sydvästra Finland ska serva ett 90-tal kycklinguppfödare av varumärket Karinäs – kyckling från hemgården. Men slakteriet har haft problem, särskilt med paketering, och har inte kunnat leverera det som kunderna beställt.

HK Scans marknadsområde Finland gick med 10,4 miljoner euro i förlust första kvartalet.

”Åtgärderna som vi vidtagit för att säkra kundleveranserna har orsakat extra kostnader och erodera resultatet”, skriver Jari Latvanen i delårsrapporten.

Slaktare strejkade

Men även de andra områdena går med förlust.

Marknadsområde Sverige hade ett rörelseresultat på motsvarande minus 1,4 miljoner euro, främst beroende på ökade produktionskostnader. HK Scan noterar dock en ökad försäljning på grund av ökad efterfrågan och ökade marknadsandelar, särskilt inom chark.

I Danmark var förlusten 0,8 miljoner euro. I Baltikum var förlusten 1 miljon euro, sedan slaktarna strejkat.

Export till Kina

HK Scan konstaterar att marknaden för kött, särskilt kyckling, ökar i världen. För ett par veckor sedan började Finland exportera till Kina.

”Företaget ska kommersialisera, sälja och marknadsföra finska premiumkvalitetsprodukter av gris på den kinesiska marknaden”, skriver Jari Latvanen.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen