Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 november 2019

Högsta efterlikviden på gris på fem år hos Danish Crown

Efter ett verksamhetsår som började i moll men slutade i dur bjuder Danish Crown på sin högsta efterlikvid på fem år till grisleverantörerna.

 Priset på gris har stigit med hisnande 63 procent sedan årets inledning och drivit upp intjäningen hos Danish Crown.
Priset på gris har stigit med hisnande 63 procent sedan årets inledning och drivit upp intjäningen hos Danish Crown. FOTO: Per Gudmann

Räkenskapsperioden omfattar perioden 1 oktober 2018–30 september 2019 och ger grisleverantörerna 1:05 DKK i efterlikvid samt ytterligare 8 öre inklusive ränta i form av andelar på insatskontot. De 1:13 DKK motsvarar 1:60 i svenska kronor.

Det är den högsta efterlikviden sedan verksamhetsåret 2014–2015 då den låg på samma nivå. Dessa två tillfällen är enda gångerna under den senaste tioårsperioden med efterlikvider över 1 krona.

Kraftig stigning på kort tid

Detta år började med riktigt låga priser som var nere i 8:30 för att efter det just nu pågående globala prisrallyt vid verksamhetsårets slut vara uppe i 12:00. Sedan dess har det stigit ytterligare till 13:60.

Prishöjningen har även drivit på omsättningen som ökade från 53,5 till 56,5 miljarder DKK. Detta trots att grisleveranserna räknat i kilo minskade med 6,4 procent. Resultatet efter finansnetto landar på 1,95 miljarder DKK.

Lovar bättre betalning

Danish Crown lanserade 2016 ett långsiktigt mål om att betala 0:60 bättre än EU-index. Med det nu presenterade resultatet ligger slakterikooperationen 0:10 över index.

– Efter att ha sagt adjö till Tulip i England och med en stor exponering mot Asien så finns det en stark underliggande verksamhet i nästan alla våra bolag, säger VD Jais Valeur till Landbrugsavisen.

Samtidigt som grisleverantörerna jublar noterar nötleverantörerna med 0:80 DKK sin lägsta efterlikvid på elva år. Så sent som för fyra år sedan var den uppe i 1:55.

LÄS MER: Danish Crown säljer Tulip till underpris

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen