Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 mars 2019

Högt mineralgödselpris – fler satsar på billigare gödsel

Priserna på mineralgödsel ligger på en fortsatt hög nivå. En del lantbrukare har satsat på billigare gödselmedel inför årets säsong.

 Sedan i sommaren 2018 har gödselpriserna gått upp mycket. Här ses en lossning av konstgödsel i Lidköping från ett tidigare tillfälle.
Sedan i sommaren 2018 har gödselpriserna gått upp mycket. Här ses en lossning av konstgödsel i Lidköping från ett tidigare tillfälle. FOTO: Göran Berglund

Gödselpriserna i Sverige har gått upp med i storleksordningen 35 procent sedan sommaren 2018, enligt Göran Larsson, produktchef för växtnäring och kalk på Lantmännen Lantbruk.

– Urean rusade på världsmarknaden under hösten och det drev upp priserna N27 i Europa kraftigt. Sedan har de stått stilla i stort sett sedan i oktober.

Minskad export

En orsak till prisuppgången var att Kina minskade sin export kraftigt. Priserna på urea har sjunkit en del efter jul, men det har inte haft någon stor påverkan på N27-priserna i Europa. I länder som Tyskland och Frankrike är det inte ovanligt att lantbrukare byter ut N27 och N34 mot urea när den är billigare.

– Men när man kommer närmare våren och förstagivorna, vilket man gör nu i Europa, hinner man inte ta in en massa urea. Det är en viss tröghet i att byta produkt. Därför blir priskopplingen svagare mellan urea och till exempel N27 när man kommer närmare användningen, säger Göran Larsson.

Tror på oförändrade priser

N27-noteringen i Tyskland är vägledande för den svenska marknaden. I det korta perspektivet tror Göran Larsson på ganska oförändrade priser.

– Någon större förändring uppåt eller nedåt i närtid ser jag inte just nu.

En del oanvänt gödsel

Många lantbrukare passade på att köpa gödning i somras när prisnivån fortfarande var ganska låg. Det finns också förhållandevis mycket gödsel kvar på gårdarna som inte användes förra året på grund av torkan.

Lantmännen räknar med att försäljningen av gödsel minskar med 8-10 procent inför den här säsongen.

Billigare gödsel

Enligt Carsten Klausen, vd på Svenska Foder, har lantbrukare i viss mån valt billigare gödselmedel inför säsongen.

– Man sparade lite på det som är dyrt, till exempel fosfor och kalium. Tyvärr lade de inte så mycket pengar på mikronäringsämnen heller för att spara. Det såg ut att bli en tråkig skörd, så därför har man köpt lite billigare typer av gödsel.

Viktigt gödsla rätt

Med tanke på året som gick är det en naturlig utveckling.

– Det förstår man utmärkt. Ett sådant år ska man spara. Omvänt, frågan är om man ska det. För vi vet ju också om du inte gödslar rätt så får du inte heller bra avkastning, du måste gödsla rätt så att du får bra betalt för spannmålen och spannmålen är fortfarande på ett förnuftigt pris, säger Carsten Klausen.

LÄS MER: Ifrågasätter precisionsodling – ”Dyrt krångel”

Relaterade artiklar

Till toppen