Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 december 2019

Högt pris ett hinder för vildsvinsskinkan

Intresset för vildsvinsskinka till jul är begränsat hos livsmedelskedjornas kunder. Skälet är främst att priset är för högt jämfört med traditionell skinka. Handeln ser ändå potentialen hos vildsvinsköttet.

FOTO: Mikael Gianuzzi

Sedan flera år finns julskinka på vildsvin ute i många butiker men försäljningen har aldrig riktigt tagit fart och den betraktas fortfarande som en nischprodukt.

– Kundernas intresse för vildsvinsskinka- och kött ligger ganska stadigt på en relativt låg nivå. Den största barriären är priset då den till och med är dyrare än den ekologiska julskinkan. Skinka av vildsvin är den dyraste skinkan man kan välja, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Regelverk bakom pris

Han understryker att handelns marginaler inte större på vildsvinsköttet utan att det är inköpspriset som är boven.

– Förklaringen till prisnivån är regelverket och hanteringen av köttet. Blir det smidigare kanske priset kan komma ned. Det skulle sannolikt påverka vår försäljning positivt. Då kan det också bli intressant att göra charkprodukter under vårt eget varumärke med vildsvinskött som råvara, säger Tobias Rydergren.

Han pekar på att klimatargument talar för vilt men att många kunder kanske är ovana vid att tillaga vildsvinskött och att det kan krävas en utbildningsinsats för att få upp intresset.

Tre gånger dyrare

Mats Heljestrand är kategorichef för kött på Ica. Han tror också på potentialen för vilt, inte minst vildsvin, men räknar inte med att vildsvinsskinkan blir någon storsäljare i år heller.

Begränsad tillgång och priset är viktiga faktorer. En vildsvinsjulskinka kostar nästan tre gånger mer än en traditionell julskinka, enligt Mats Heljestrand.

Viltgrossisten Åke P hanterar kring 5 000 vildsvin årligen och förser de stora livsmedelskedjorna med vildsvinsskinkor- och kött. Den stora avnämaren är emellertid storkök och restauranger där intresset för vilt växer stadigt.

– Skinkor till jul är bara en begränsad del av affären eftersom det faktiskt jagas vildsvin året runt, säger Stefan Persson, som driver företaget tillsammans med sin bror Jörgen Persson.

Klimatsmart och naturligt

Han tror att det krävs stora marknadsföringsinsatser för att också butikskunderna ska välja vildsvin i stället för tamgris till jul.

Det är klimatsmart och naturligt ekologiskt kött vilket ligger rätt i tiden men det gäller också att kunderna ska vilja köpa det också, säger Stefan Persson.

Fakta:

Den svenska vildsvinsstammen uppskattas växa med 15 procent per år och uppgår till cirka 300 000 individer. Siffrorna är dock osäkra då ingen inventering görs.

2017 var avskjutningen 115 000 vildsvin att jämföra med 85 000 älgar.

SLU har beräknat att skadorna i lantbruket orsakade av vildsvin uppgick till 1,1 miljarder kronor år 2015. Det handlar om skador på grödor men också om återställning av mark och lagning av maskiner.

Vildsvinen ligger också bakom närmare 7 000 trafikolyckor per år.

I en reviderad handlingsplan vill Naturvårdsverket se att populationen minskar och föreslår att jakten på hondjur ökar, att utfodringen av vildsvin slopas och att statlig skyddsjakt övervägs i vissa fall.

Livsmedelsverket har också lagt fram en rad förslag under hösten som syftar till att underlätta hanteringen samt öka efterfrågan och konsumtionen av vildsvinskött.

LÄS MER: Här ska östersjön bevattna åkrarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen