Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 september 2018

Höjt pris på sockerbetor

Förhandlingarna är klara. Priset på sockerbetor höjs med knappt 1 000 kronor per hektar 2019.

 Ellinge Jordbruks AB kalkar med sockerbrukskalk inför nästa års odling av sockerbetor.
Ellinge Jordbruks AB kalkar med sockerbrukskalk inför nästa års odling av sockerbetor. FOTO: Tove Nilsson

Förhandlingarna mellan odlarföreningen Betodlarna och Nordic Sugar har resulterat i ett högre pris för sockerbetorna nästa år. Priset höjs med 1,5 euro per ton jämfört med 2018. Det motsvarar en ökad intäkt på 975 kronor per hektar vid aktuell växelkurs och en skörd på 65 ton per hektar.

Nödvändig höjning för Nordic Sugar

Att priset höjs beror på att odlingskalkylen förbättrats för andra grödor, enligt Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna.

– Med tanke på alternativgrödornas stigande lönsamhet är en höjning av betpriset nödvändig för att Nordic Sugar ska få in en tillräcklig mängd betor till sockerbruket i Örtofta.

”Många odlare kommer att uppskatta prisökningen”

Långsiktigt är priset ändå inte tillräckligt högt, enligt Betodlarna. Men under nuvarande omständigheter med en pressad sockermarknad i EU och en sockerindustri som riskerar att göra dåliga ekonomiska resultat ett par år, är de ”hyfsat” nöjda med avtalet inför 2019.

– Vi tycker det är mycket positivt att Nordic Sugar har lyssnat på våra argument och så smått börjar investera, inte bara i Örtoftafabriken, utan även i de svenska betodlarna. Vi tror att många odlare kommer att uppskatta inte bara prisökningen, utan även att nollpunkten i renhetsbetalningen har sänkts något, säger Anders Lindkvist.

Val mellan fast eller rörligt pris

Nollpunkten, det vill säga nivån som varken ger avdrag eller tillägg för sockerbetornas renhet, har sänks från 90 till 89,5 procent vilket motsvarar den genomsnittliga renheten de fem senaste åren.

Inför 2019 erbjuds endast två olika ettåriga kontrakt där man kan välja mellan fast eller rörligt pris. Det finns inga fyraåriga kontrakt eftersom branschavtalet gäller till och med 2020 års odling och därefter ska ett nytt avtal på plats.

LÄS MER: Torkan får EU att sänka sina skördeprognoser

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen