Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 december 2012

Hon är Sveriges första barkborrehund

Schäfern Meja är barkborrarnas stora skräck. Hon är huvudrollsinnehavaren i ett världsunikt forskningsprojekt för att leta upp granskogens fruktade skadegörare.

Meja och hundföraren Annette Johansson.
Bild 1/5Meja och hundföraren Annette Johansson. FOTO: Ann Lindén
Annette Johansson har olika doftprover i frysen. Bland annat från ekorre.
Bild 2/5Annette Johansson har olika doftprover i frysen. Bland annat från ekorre. FOTO: Ann Lindén
De barkborreangripna träden märks upp.
Bild 3/5De barkborreangripna träden märks upp. FOTO: Ann Lindén
Annette gömde bomullstussen med syntetsik barkborredoft i skogen för två dagar sedan. Det är för att vara säker på att Meja går på barkborredoften och inte på Annettes fotspår. Bomullstussen är gömd i en brun strumpbyxa för att Meja inte ska gå på synintrycket.
Bild 4/5Annette gömde bomullstussen med syntetsik barkborredoft i skogen för två dagar sedan. Det är för att vara säker på att Meja går på barkborredoften och inte på Annettes fotspår. Bomullstussen är gömd i en brun strumpbyxa för att Meja inte ska gå på synintrycket. FOTO: Ann Lindén
Meja är 12 år och hon hör illa. Men nosen är det inget fel på, hon är fortfarande att lita på när det gäller barkborrar.
Bild 5/5Meja är 12 år och hon hör illa. Men nosen är det inget fel på, hon är fortfarande att lita på när det gäller barkborrar. FOTO: Ann Lindén

Meja travar fram mellan träden, till synes oberörd. Tjänstetecknet i lysande orange signalerar att det är en hund i tjänst. Hon håller nosen högt i luften och svansen rakt ut. Plötsligt ökar hon farten, viker av från stigen för att skälla ut en gran. Hundögonen lyser av glädje och att den tolvåriga tiken tar sitt uppdrag på allvar går inte att ta miste på. Ännu ett barkborreangrepp är avslöjat.

– Det gäller att få lukten av barkborre förknippat med något väldigt gott, det är som lukten av nybakade kanelbullar är för oss. Meja är extremt motiverad av köttbullar, säger hundföraren Annette Johansson.

Att Meja blev världens första barkborrehund är en ren slump. En opererad höft satte oväntat stopp för elittävlingskarriären i sök och spår. I samma veva frågade en skogsägare frågade Annette om hundar kunde leta barkborrar. Det visade sig vara ett oexploaterat område, både inom skogsnäringen och för forskningen.

– Jag bestämde mig för att prova. Jag ville träna något nyttigt, inte bara cirkuskonster, säger hon.

Det var fyra år sedan. Ett stipendium från Södra och samarbete med Fredrik Schylter, professor i kemisk ekologi vid SLU, gjorde det möjligt. Träningen går ut på att bygga upp hundens motivation för att välja en doft före en annan. Att få en hund att söka insekter istället för människor är en utmaning. Först fick Meja lära sig skilja på att doften av te och olika kryddor, därefter introducerade Annette syntetisk barkborrelukt på bomullstussar.

– Det handlar om att hitta rätt betalning för hunden. Lukten av te har hon säkert känt många gånger tidigare, men då har det inte varit värt att jobba för, säger Annette.

I år var det dags för det optimala provet för att testa om träningsmetoden går att överföra till andra hundar än Meja. Arton hundar från Skåne till Ångermanland har deltagit i ett utbildningsprogram. Resultatet visar att alla hundar kan lära sig att skilja ut barkborredoften men det är inte alla som är uthålliga nog att behålla gnistan i fält.

Forskningen väcker även uppmärksamhet internationellt. I november är Annette Johansson och Fredrik Schylter inbjudna för att delta i en amerikansk forskningskonferens i Knoxville, Tennessee.

– Jag ser stor potential. Med hundar går det att snabbare hitta angrepp på längre avstånd och inom ett större område, säger han.

Nästa förhoppning är att få forskningsmedel för att undersöka om metoden går att använda på andra av skogens skadegörare.

Relaterade artiklar

Till toppen