Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 december 2018

Hon får ”världens tuffaste jobb”

Lisa Johansson från Lanna är kvinnan som rekryterats till ”världens tuffaste jobb”. I tre veckor ska hon arbeta sida vid sida med Florida Shanzala Sikufa, en lantbrukare i en by utanför staden Mumbwa i Zambia.

 Bland 200 sökanden är det smådjursveterinären Lisa Johansson från Lanna i Småland som i början av nästa år kommer ta sig an ”världens tuffaste jobb”.
Bland 200 sökanden är det smådjursveterinären Lisa Johansson från Lanna i Småland som i början av nästa år kommer ta sig an ”världens tuffaste jobb”. FOTO: We Effect

Bland 200 sökanden är det smådjursveterinären Lisa Johansson från Lanna i Småland som i början på nästa år kommer ta sig an ”världens tuffaste jobb”. Det som väntar henne är 80-timmarsveckor med 1,50 kr i timlön – i stekande hetta.

Under tre veckor i februari ska hon arbeta sida vid sida med den zambiska bonden Florida Shanzala Sikufa i en by utanför staden Mumbwa, nordväst om Lusaka.

”Ska bli intressant”

– Jag tror att jag har mer att lära mig av Floridas sätt att leva än vad hon har av mitt, även om jag hoppas att inspirera de jag möter genom att visa att kvinnor kan få samma förutsättningar och möjligheter som män. Det kommer att bli en fantastisk upplevelse och möjlighet att få uppleva en annan kultur på riktigt. Det ska bli intressant att se om vi är mer lika än olika, säger Lisa Johansson i ett pressmeddelande.

Jobbet kommer innebära både att hjälpa till med jordbruket och hushållet genom att till exempel samla bränsle för att kunna tillaga maten, hämta vatten och ta hand om de tre barnen. Och arbeta långa pass med hackan under brännande solsken på bomullsodlingarna.

We Effect vill öka kunskapen

Projektet, som anordnas av biståndsorganisationen We Effect, har som syftet är att öka kunskapen om kvinnors situation på landsbygden.

– ”Världens tuffaste jobb” är ett sätt för oss att uppmärksamma att jämställdhet är nyckeln till att utrota fattigdom och hunger. Att stödja och satsa på just jordbrukande kvinnor i ett land som Zambia är helt avgörande. We Effect stödjer utveckling som drivs av människor som själva lever i fattigdom, säger Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect.

Fakta:

* “Världens tuffaste jobb” pågår från 15 januari till 10 februari 2019. Det är fjärde gången som We Effect rekryterar en kvinna från Sverige till Världens tuffaste jobb. Tidigare år har personen arbetat i Kenya, Uganda och senast i Malawi.

* Zambia räknas som ett lägre medelinkomstland, samtidigt som över halva befolkningen lever i fattigdom. På landsbygden i Zambia har endast ca 4,5 procent av hushållen tillgång till elektricitet och de allra flesta löser sitt energibehov med brännved eller träkol med negativ klimat- och miljöpåverkan som följd.

* Zambia ligger i södra Afrikas inland, med gräns mot Tanzania, Malawi, Moçambique, Zimbabwe, Botswana, Namibia, Angola och Kongo-Kinshasa. I landet bor 17,7 miljoner invånare (2018) på totalt 753 000 kvadratkilometers areal.

* 78 procent av alla som lever i extrem fattigdom bor på landsbygden och majoriteten arbetar med jordbruk. Men jordbruket är redan idag extremt påverkat av klimatförändringar vilket får svåra följder för människors möjlighet att försörja sig.

LÄS MER: Sökes: Tuff kvinna för jobb som zambisk bondeLÄS MER: Handel och infrastruktur bäst för att utrota hunger i Afrika

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen