Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 juli 2019

Hon ser positivt inför skörden - men oroas av vildsvinsskador

Det kanske inte blir en rekordskörd, men än så länge verkar resultatet bli över det normala. Det säger Veronica Svenzén på Nöbble Gård utanför Kalmar.

 Veronica Svenzén på Nöbble Gård utanför Kalmar tror de kommer få en mycket bättre skörd jämfört med i fjol. Så här såg vårsådden ut i maj, efter att regnet kommit.
Veronica Svenzén på Nöbble Gård utanför Kalmar tror de kommer få en mycket bättre skörd jämfört med i fjol. Så här såg vårsådden ut i maj, efter att regnet kommit. FOTO: Privat

Precis som hos många andra lantbrukare har nederbörden och påföljande växtligheten i år varit god på Nöbble Gård.

– Spannmålen hitintills ser väldigt bra ut. Vi har inte börjat tröska ännu, men vi tänker att det blir allra minst en normalskörd. Vad det gäller gräset var förstaskörden bra, andra var kanske lite mindre, och vi ska i alla fall ta en skörd till, säger Veronica Svenzén.

2018 var ett tufft år

Hon och maken Lennart har varit lite oroliga efter förra året, och bävat för att det skulle bli ett lika torrt år igen.

– Förra året var det riktigt illa. Ensilage hade vi så vi klarade oss med nöd och näppe. Men kraftfodret med åkerböna och spannmål räckte inte, utan vi fick köpa in. Rent ekonomiskt var det tufft – vi gjorde samma arbete, men fick mycket mindre skörd. Så även om det blir ett normalår kommer det ta hela året att jobba i kapp innan man är på banan igen. När vi väl börjar tröska och ta in skörden måste vi använda den på en gång.

 Bikupor har satts upp vid rapsfälten vid Nöbble gård.
Bikupor har satts upp vid rapsfälten vid Nöbble gård. FOTO: Privat

Extra satsning på majs

Som en förebyggande insats har de i år plöjt upp en vall för att odla extra mycket majs i fall det skulle bli ett katastrofår igen. Men nackdelen med regn är att ogräs kan sprida sig snabbt, vilket också skett.

– 80 procent av arealen ser bra ut, men resten, ungefär 10 hektar, ser riktigt dåligt ut med mycket ogräs. Vi var sena med radhackningen, för precis när det var dags för ogräsbekämpning så skulle vi köra in gräset och då var det ingen som hade tid att sitta med radhackor. Så det blev försenat en vecka, och då hade ogräset fått ett försprång, vilket vi har fått lida för.

Oro för vildsvin

Men sammantaget ser det okej ut på åkrarna, enligt Veronica Svenzén. Nu hoppas hon bara att vildsvinen inte har förstört för mycket.

– Man ser ju inte om de har bökat upp stora hål i fälten förrän man ska börja tröska. Men som sagt, på det stora hela ser det ut att bli ett bra år, kanske till och med lite bättre än normalt. Och det är ju positivt.

LÄS MER: Lovande spannmålsskörd för 2019LÄS MER: Torktåligare gröda med bevuxen mark

Relaterade artiklar

CORONAVIRUSET
Så tacklar EU-länderna coronapandemin
lantbruk

Så tacklar EU-länderna coronapandemin

Coronaviruset hotar vårbruk och trädgårdsskörd inom hela EU. Här är ett axplock ur nyhetsflödet om mobiliseringen under pandemin.

Till toppen