Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 maj 2019

Tre sällskap hoppas att samgående löser problemen

SKARA.

På onsdagen föddes Hushållningssällskapet Västra sedan även stämman i Skaraborg beslutade att ställa sig bakom styrelsens förslag om samgående med Väst och Värmland.

 Vid halvårsskiftet 2019 går hushållningssällskapen i Skaraborg, Väst och Värmland samman och bildar Hushållningssällskapet Västra. Christer Eliasson, ordförande i Skaraborg, hade inga problem att på onsdagens stämma lotsa igenom samgåendet.
Vid halvårsskiftet 2019 går hushållningssällskapen i Skaraborg, Väst och Värmland samman och bildar Hushållningssällskapet Västra. Christer Eliasson, ordförande i Skaraborg, hade inga problem att på onsdagens stämma lotsa igenom samgåendet. FOTO: Göran Berglund

Det är tre hushållningssällskap av lite olika karaktär som vid halvårsskiftet kommer att gå samma som Hushållningssällskapet Västra.

Gemensamt är däremot de ekonomiska problemen och svårigheterna att få bärkraftiga verksamheter. Värmland har hållits under armarna av Skaraborg som först gick in med ett borgensåtagande på 1 miljon kronor för att i maj förra året köpa inkråmet i HS Värmland vilket kostade ytterligare en miljon.

 Christina Lundqvist är ordförande för Hushållningssällskapet Värmland, det i särklass minsta av de tre som går samman och bildar Hushållningssällskapet Västra. Verksamheten såldes under förra året till Skaraborg.
Christina Lundqvist är ordförande för Hushållningssällskapet Värmland, det i särklass minsta av de tre som går samman och bildar Hushållningssällskapet Västra. Verksamheten såldes under förra året till Skaraborg. FOTO: Göran Berglund

Flerårig samverkan

– Förändringarna inom lantbruket och hos våra kunder går snabbt. Rådgivarna ska kunna mer samtidigt som det har blivit svårare för oss att hitta kompetensen. Den tekniska utvecklingen skyndar på det hela, säger Christer Eliasson, ordförande i HS Skaraborg.

Det har sedan 2015 funnits en samverkan mellan de tre sällskapen och hösten 2016 fick Skaraborg och Väst gemensam VD i form av Monica Andersson Skall och gemensamma områdeschefer. Planering av samgåendet startade efter Skaraborgs köp av verksamheten i Värmland.

Inga protester

– Vi har i dagsläget en ackumulerad omsättning på 80 miljoner kronor och förhoppningen är att om några år nå 100 miljoner kronor. Det innebär att nettoomsättningen per anställd måste öka, säger Monica Andersson Skall.

Efter onsdagens stämma i Skaraborg har samtliga tre sällskap gett klartecken till samgåendet. Debatten var störst på stämman i Väst men det är ingen som har velat stoppa fusionen. Däremot fanns en reservation från arbetstagarrepresentanterna i HS Skaraborgs styrelse.

 Vid halvårsskiftet 2019 går hushållningssällskapen i Skaraborg, Väst och Värmland samman och bildar Hushållningssällskapet Västra.
Vid halvårsskiftet 2019 går hushållningssällskapen i Skaraborg, Väst och Värmland samman och bildar Hushållningssällskapet Västra. FOTO: Göran Berglund

Frågetecken för lönsamheten

”Vi bedömer utifrån lämnade redovisningar att ingående verksamheter i dagsläget ej är lönsamma och att det krävs ett djuplodat strategi- och affärsutvecklingsarbete för att vända detta inför ett samgående för att inte riskera fortsatta omorganisationer och besparingar”, skriver de.

– Den nya styrelsen behöver omedelbart starta ett strategiarbete. Vi behöver veta inom vilka områden vi ska växa och om något ska försvinna, säger Christer Eliasson.

 Robert Svensson är ordförande för Hushållningssällskapet Väst vars knackiga ekonomi är en av anledningarna till samgåendet med Skaraborg och Värmland. Sällskapet har redan en gemensam VD med Skaraborg.
Robert Svensson är ordförande för Hushållningssällskapet Väst vars knackiga ekonomi är en av anledningarna till samgåendet med Skaraborg och Värmland. Sällskapet har redan en gemensam VD med Skaraborg. FOTO: Göran Berglund

Har sneglat mot Skåne

I arbetet med fusionen har man tagit hjälp av framför allt Hushållningssällskapet Skåne som bildades 2014 när Malmöhus och Kristianstad slog sig samman. Ett liknande samgående skedde 2004 i Kronoberg, Kalmar och Blekinge.

– Vi har ju egna erfarenheter eftersom Väst bildades när sällskapen i Göteborg, Bohuslän och Norra Älvsborg gick ihop 2003, säger Robert Svensson, ordförande i HS Väst.

Extrastämma i juni

Totalt får Hushållningssällskapet Västra ett 80-tal anställda och behåller de tre kontoren. Sätet hamnar i Skara och det är också till HS Skaraborgs juridiska person som rörelsen i HS Väst flyttas.

Den 11 juni hålls extrastämma som väljer styrelse för det nya sällskapet. De nio ledamöterna fördelas efter medlemsantal vilket ger Skaraborg fyra platser inklusive ordförandeskapet, Väst tre platser och Värmland två.

Tuff resa i Värmland

– För vår del har det varit en tuff resa, det är inget att hymla om. Vi i styrelsen har fått gå in med privata pengar för att rädda ett av sällskapets bolag, säger Christina Lundqvist, ordförande i HS Värmland.

Vid halvårsskiftet den 1 juli uppstår Hushållningssällskapet Västra officiellt. Det har i utgångsläget 3 321 medlemmar.

 Christer Eliasson blir den sista ordföranden för Hushållningssällskapet Skaraborg inför samgående med Väst och Värmland. Skaraborg är det till medlemsantalet största av de tre sällskapen.
Christer Eliasson blir den sista ordföranden för Hushållningssällskapet Skaraborg inför samgående med Väst och Värmland. Skaraborg är det till medlemsantalet största av de tre sällskapen. FOTO: Göran Berglund

LÄS MER: Sparar 100 000-tals kronor på samgående

FAKTA: Pristagare på Skaraborgs sista stämma

– Hushållningssällskapet Skaraborg uppvaktade på sin stämma i vanlig ordning ett antal pristagare.

– Britt-Marie Johansson, Grästorp, Ingrid Lundqvist, Vara, och Elisabeth Fredricson, Götene, uppvaktades ur Blomqvistska fonden för sina insatser inom gillesverksamheten.

– Bert Trybom, Lidköping, och Lars Nolberger, Mariestad, fick pris ur Lövenskiöldska fonden för sina livslånga insatser inom biodlingen.

– Helena och Roland Ivehag, Grästorp, med odling av spannmål och raps samt grisproduktion vann utmärkelsen Bra gårdsmiljö.

– Mats Larsson, Vara, driver tillsammans med sin bror Thomas mjölkproduktion i Stallbergs lantbruk som kom tvåa i Gröna affärers tävling Sveriges modernaste gård.

– Kerstin Borg fick Kungliga patriotiska sällskapets utmärkelse för 25-årig tjänstgöring på Hushållningssällskapet Skaraborg.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen