Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 december 2017

Hoppas på minst 25 lantbrukselever på Nuntorp

Den nystartade friskolan på Dinglegymnasiet ansöker om att få bedriva utbildning för lantbruk och häst på Nuntorp, en annan av de nedlagda naturbruksgymnasierna i Västra Götaland.

 Richard Johansson, en av lantbrukarna som äger Nuntorp, är mycket nöjd med att Dingleskolan ansöker om att förlägga utbildning på det tidigare naturbruksgymnasiet.
Richard Johansson, en av lantbrukarna som äger Nuntorp, är mycket nöjd med att Dingleskolan ansöker om att förlägga utbildning på det tidigare naturbruksgymnasiet. FOTO: Tove Nilsson

Efter att Västra Götalandsregionen la ned tre av sina sex naturbruksgymnasier har två återuppstått i ny regi. Nu ansöker Dinglegymnasiet om att få bedriva utbildning även på den tredje nedlagda skolan, nämligen Nuntorp norr om Vänersborg.

”Kan komplettera varandra väl”

Hushållningssällskapet Väst hade långt gångna planer på att återöppna Nuntorp, men de stupade på att Vänersborgs kommun inte köpte loss fastigheten. Nu ägs den i stället av de båda lantbrukarna Richard Johansson och Thomas Sylvesson.

– Vi såg möjligheterna till samarbete redan när Hushållningssällskapet försökte ta över Nuntorp. Det är stor skillnad mellan skolorna och de kan därför komplettera varandra väl, säger Göran Holmberg, styrelseordförande i Dinglegymnasiet AB.

Hoppas på 25 elever

Tanken är att från och med hösten 2019 erbjuda utbildning i lantbruk och häst på Nuntorp. Genom att samutnyttja i första hand administration men kanske även lärartjänster ska det hela kunna bli kostnadseffektivt.

Dingleskolan ägs numera av Munkedals kommun och drivs av ett aktiebolag med i första hand tidigare elever som ägare. Undervisningen startade efter sommaren och i dagsläget går 28 elever på skolan. Det finns dock inga som går lantbruk.

– Det finns ett betydligt större intresse för lantbruksutbildning på Dalboslätten. Sedan är det inte heller många ungdomar som vill åka mellan Dalsland och Bohuslän eller tvärtom. Vår förhoppning är få åtminstone 25 elever per årskurs.

”Fantastiskt att kunna hyra in senaste tekniken”

Ambitionen hos de nya ägarna till Nuntorp är att skapa Gröna Klustret Dalsland med utbildning, maskinförsäljning, forskning och ekonomi. Det är redan klart att Swedish Agro Machinery kommer att flytta in någon gång i mars nästa år.

– Det vore fantastiskt för vår del att kunna samarbeta med maskinfirmor och kunna hyra in den senaste tekniken för våra elever att lära sig. Att gården sedan ägs av aktiva lantbrukare gör det ännu mer intressant, säger Göran Holmberg.

Ansökan till Skolinspektionen ska vara inne senast den 31 januari 2018. Beslutet kommer sedan att dröja till september–oktober men Göran Holmberg ser ingen anledning till varför inte ett tillstånd skulle beviljas.

Prislappen: 40,1 miljoner

För ägarna Richard Johansson och Thomas Sylvesson, som köpte fastigheten för 40,1 miljoner kronor med tillträde den 15 mars nästa år, kan detta vara ytterligare en pusselbit som faller på plats.

– Att få hit en lantbruksutbildning vore oerhört betydelsefullt för vår satsning på Nuntorp. Som det är i dagsläget är det inga ungdomar härifrån som har sökt lantbruksutbildning men nu hoppas vi på en ändring på det, säger Richard Johansson.

Torsdagen den 14 december hålls ett informationsmöte för alla intresserade på Brålanda vandrarhem om vad som är på gång på Gröna Klustret Dalsland.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen