Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 oktober 2017

Hos Reppe ger spriten positiva bieffekter

LIDKÖPING

Den kallas i folkmun för spritfabriken. Men nyckeln till expansionen för Reppe är ökad efterfrågan även på andra produkter som bioraffineringen ger: stärkelse till pappersindustrin, glukossirap till konfektyrtillverkning, gluten till bageriindustrin och foderråvara.

 Bengt Karlsson, regionchef för Lantmännen, och Per Erlandsson, vd för Reppe, har all anledning att vara nöjda. Raffinaderiet som bland annat tillverkar spriten till USAs mest populära importvodka förbrukar mer västsvenskt vete än någonsin.
Bengt Karlsson, regionchef för Lantmännen, och Per Erlandsson, vd för Reppe, har all anledning att vara nöjda. Raffinaderiet som bland annat tillverkar spriten till USAs mest populära importvodka förbrukar mer västsvenskt vete än någonsin. FOTO: Daniel Strandroth

I dagsläget förbrukar anläggningen 130 000–140 000 ton vete, en fjärdedel av odlingen i Västergötland, Dalsland, Bohuslän och Värmland. Det motsvarar cirka 20 000 hektars odling och ”reppevete” har utan tvekan blivit ett begrepp bland västsvenska bönder.

– Att kunna odla och dessutom förädla råvaran i närområdet har naturligtvis en stor betydelse för det västsvenska lantbruket. Annars hade vetet fått avsättas på annat sätt med de transportkostnader som det skulle innebära, säger Lantmännens regionchef Bengt Karlsson.

 Svedka har gått om Absolut som den största importvodkan i USA och spriten kommer från raffinaderiet i Lidköping gjort på vete från västsvenska odlare.
Svedka har gått om Absolut som den största importvodkan i USA och spriten kommer från raffinaderiet i Lidköping gjort på vete från västsvenska odlare. FOTO: Daniel Strandroth

Ungefär 80 procent av råvaran säkras genom särskilda avtal. Leverans till Reppe betalar i stort sett lika bra som brödsäd med krav på 150 i falltal och 10,5 i protein. Det är i första hand sorterna Julius och Brons som gäller. Avtalen tecknas precis som alla andra i pool, spot eller termin.

FAKTA: Svedka största importvodkan i USA

Den stora uppköparen av Reppes sprit är amerikanska Constellation Brands, vars varumärke Svedka nyligen passerade Absolut som största importvodkan i USA.

Spannmålsbaserad stärkelse till pappersindustrin är åtminstone hälften så billig som potatisstärkelse och har stadigt tagit marknadsandelar under de senaste tio åren.

Hälften av ett skumgodis som exempelvis Ahlgrens bilar består av glukossirap. Produkten används till att söta godis, drycker, glass och till framställning av enzymer.

Trenden med glutenfri mat har inte hämmat försäljningen av rent gluten till bageriindustrin. Där används det till att ”spetsa” mjölet för att uppnå särskilda egenskaper.

Torra fiberrika fraktioner går till Lantmännens fodertillverkning i Lidköping. Våtfraktionerna som blir över säljs som drank eller stärk till animalieproducenter inom en begränsad radie. Drank lämpar sig bäst för nötkreatur och stärk bäst för grisar.

Cirka en fjärdedel av vetet är odlat utan stråförkortningsmedel vilket kompenseras med 5 öre per kilo. Det är bageriindustrin som efterfrågar den fraktionen.

 Det är i Nordmills tidigare kvarn hos Lantmännen i Lidköping som vetet till Reppe blir till mjöl. Anläggningen är i behov av 130 000–140 000 ton råvara per år och förväntas öka ytterligare.
Det är i Nordmills tidigare kvarn hos Lantmännen i Lidköping som vetet till Reppe blir till mjöl. Anläggningen är i behov av 130 000–140 000 ton råvara per år och förväntas öka ytterligare. FOTO: Daniel Strandroth

På tio år har Reppe fördubblat sin verksamhet. Lantmännen har investerat flera mångmiljonbelopp i anläggningen och allt talar för att expansionen fortsätter.

Stärkelsen till pappersindustrin är konkurrenskraftig jämfört med potatisstärkelse och glukossirapen väntas ta marknadsandelar när EU under oktober avvecklar begränsningen för sockerproduktion.

 Lantmännens anläggning i Lidköping ligger i Östra hamnen vid Vänern. Förutom spannmålsmottagning finns här också en modern foderfabrik.
Lantmännens anläggning i Lidköping ligger i Östra hamnen vid Vänern. Förutom spannmålsmottagning finns här också en modern foderfabrik. FOTO: Daniel Strandroth

– Anledningen till att fabriken byggdes i Lidköping är förstås att vi befinner oss i en spannmålsregion och vi drar också nytta av att det finns många pappersbruk inom en begränsad radie, säger Reppes vd Per Erlandsson.

Råvaran lagras i Lantmännens anläggning som också hyser en foderfabrik. Mjölet mals i Nordmills gamla kvarn och blåses över i rör till Reppes anläggning i nästa kvarter. Gluten och stärkelse separeras innan sprittillverkningen kan börja. Ångan till processen kommer från kommunens värmeverk på andra sidan gatan.

 Mjölet från kvarnen förs över till Reppes anläggning i det angränsande kvarteret med hjälp av rör i luften.
Mjölet från kvarnen förs över till Reppes anläggning i det angränsande kvarteret med hjälp av rör i luften. FOTO: Daniel Strandroth

Ungefär en fjärdedel av omsättningen kommer från spriten. Huvuddelen säljs till en kund på den amerikanska marknaden medan resten går till ett dussintal kunder runt Östersjön.

Bakgrund

Reppe grundandes 1876 i den småländska orten utanför Växjö med samma namn. Sedermera ändrades stavningen till Räppe och där finns fortfarande företagets produktion av glukossirap. Råvaran i slurryform körs i tankbilar från Lidköping.

Reppe startades av lokala lantbrukare för att tillverka stärkelse av potatis och ägdes sedan i nästan 100 år av Cloetta. Under en period samägdes det av Lyckebystärkelsen och Lantmännen innan Lantmännen tog över som ensam ägare.

Lantmännen Reppe AB omsatte förra året 470 miljoner kronor och hade ett resultat efter finansnetto på 18,9 miljoner.

Uppsvinget med stärkelse till pappersindustrin, där den används till bestrykning och limning, började för cirka tio år sedan och glukossirapen har tekniska fördelar jämfört med sockret som gör det enklare för konfektyrindustrin att skräddarsy råvaran till olika produkter.

 Ungefär en fjärdedel av vetet till Reppe odlas utan stråförkortningsmedel vilket ger odlaren 5 öre extra. Det är bageriindustrin som efterfrågar den fraktionen.
Ungefär en fjärdedel av vetet till Reppe odlas utan stråförkortningsmedel vilket ger odlaren 5 öre extra. Det är bageriindustrin som efterfrågar den fraktionen. FOTO: Daniel Strandroth

En annan viktig fraktion är det gluten som säljs till bageriindustrin för att påverka bakegenskaperna. Det som återstår går till djurfoder, antingen fiber och torra kvarnprodukter till Lantmännens egen tillverkning, eller som drank eller stärk till animalieproducenter i närområdet.

– Vi har egentligen inget avfall utan utnyttjar alla delar av vetet. De delar som inte används till foder går till biogas, säger Per Erlandsson.

 Reppe i Lidköping är mest känd för sin sprittillverkning men producerar även stärkelse till pappersindustrin, glukossirap till konfektyrsektorn, gluten till bagerierna och djurfoder.
Reppe i Lidköping är mest känd för sin sprittillverkning men producerar även stärkelse till pappersindustrin, glukossirap till konfektyrsektorn, gluten till bagerierna och djurfoder. FOTO: Daniel Strandroth

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen