Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 maj 2015

Hos spjutspetskandidaterna väntar gyllene tider

Snart lyser rapsfälten gula på Gunnarshögs gård på Österlen. Det som för snart 20 år sedan började med tillverkning av kallpressad rapsolja har utvecklats till att även bli en besöksverksamhet som kretsar kring den gyllene oljan. En sommardag kan det vara trångt på gårdsplanen.

Rapsfrön av bästa kvalitet blir till den finaste kallpressade oljan.
Bild 1/5Rapsfrön av bästa kvalitet blir till den finaste kallpressade oljan. FOTO: Marie Henningsson
Axel 2,5 år är gärna med pappa Erik vid den lilla rapspress där besökare kan pressa sin egen olja.
Bild 2/5Axel 2,5 år är gärna med pappa Erik vid den lilla rapspress där besökare kan pressa sin egen olja. FOTO: Marie Henningsson
Visst smakar det man gjort själv bäst, så på Gunnarshögs gård kan man pressa sin egen rapsolja, välja flaska och göra egen etikett
Bild 3/5Visst smakar det man gjort själv bäst, så på Gunnarshögs gård kan man pressa sin egen rapsolja, välja flaska och göra egen etikett FOTO: Marie Henningsson
Anja Persson och Erik Nilsson driver Gunnarshögs Jordbruks AB tillsammans med Eriks föräldrar Lisbeth och Gunnar.
Bild 4/5Anja Persson och Erik Nilsson driver Gunnarshögs Jordbruks AB tillsammans med Eriks föräldrar Lisbeth och Gunnar. FOTO: Marie Henningsson
Bild 5/5 FOTO: Marie Henningsson

Sensommaren 2004 ställdes Erik Nilsson inför ett stort beslut Produktionsanläggningen för rapsolja på Gunnarshögs gård totalförstördes i en häftig brand. Om Eriks far Gunnar skulle bygga upp verksamheten igen ville han ha besked om sonen, som då var 19 år, var villig att så småningom ta över. Det var han och sedan tre år tillbaka är han VD för familjeföretaget.

Gunnar Nilsson började tillverka rapsolja på gården 1996. Hans första tanke var att tillverka drivmedel. Men den processen var för dyr och avancerad, i stället började han sälja kallpressad rapsolja som livsmedel. Mottagandet för produkten var till en början minst sagt ljummet.

– Men min far är envis, hans motto är att man aldrig ska ge tappt, hur mörkt det än ser ut, säger Erik.

Egen gårdsbutik

Envisheten lönade sig. Den kallpressade rapsoljan är nu bärande i företaget. Rapsoljan har fått sin marknad med 600 återförsäljare i Sverige och även i andra länder. Men det stora är ändå att en hel besöksverksamhet utvecklats kring tillverkningen. I gårdsbutiken säljs den egna raps- och linoljan samt produkter som förknippas med raps. Gårdskaféet är öppet under den tid på året när turisterna väller in över Österlen.

– En sommardag kan vi ha mellan 700 och 800 besökare, säger Anja Persson.

Det betyder att det kan bli 45 000 besökare på ett år.

– Det har hänt mycket de senaste tre åren. Vi har arbetat mycket med marknadsföring och blivit mer kända. Vi får fler besökare och det viktigaste vi kan göra är att visa vad vi gör, säger Erik Nilsson.

Gunnarshög tog förra året emot 110 bokade studiebesök. De öppna visningarna sommartid lockar massor med besökare, till de speciella barnvisningarna kan det komma 50 barn.

– Det viktigaste vi kan göra är att visa vad vi gör. En del andra företagare undrar hur vi vågar. Men det är ju inte direkt rymdteknik som vi håller på med här, säger Erik.

Det är många idéer som har bollats de senaste åren. Många av dem har blivit verklighet.

– Anja har en popcornhjärna som det sprutar idéer ur medan jag är mer återhållsam, säger Erik.

– Men det var du som hittade minipressen där vi nu låter besökarna pressa sin egen rapsolja, säger Anja.

Genomtänkt miljöarbete

På gården bedrivs också ett genomtänkt miljöarbete. Till exempel används samtliga restprodukter från produktionen.

– Vi spar 70 000 liter diesel på att vi eldar med rester.

En årlig produktion av 1 300 kubikmeter rapsolja kräver större areal än vad företaget har. Därför köper man in raps från andra odlare, all raps till den ekologiska oljan köps in.

– Vi har valt våra odlare med omsorg. Vi måste ha den bästa råvaran för att kunna hålla kvaliteten på våra produkter, säger Erik.

Företaget har vuxit kraftigt de senaste åren och man sätter upp tydliga 5-års mål för sin verksamhet. Målet är att fortsätta att växa, kanske inte i lika snabb takt som de senaste tre åren.

– Vårt mål för 2019 år att vi ska omsätta 60 miljoner kronor, säger Erik.

Läs Gunnarshögs bästa tips och se företagets siffror i Lantbruk nr 19, utkommer den 30 april 2015.

Fakta: Gunnarshögs Jordbruks AB

  • Ägare: Gunnar Nilsson och Erik Nilsson.
  • Verksamhet: Växtodling, legorensning av spannmål, kallpressning av raps- och linfröolja, gårdsbutik, gårdskafé, besöksverksamhet.
  • Areal: 84 hektar.
  • Grödor: Korn, vete, vithavre, svarthavre, sockerbetor, ärtor, salix, raps och lin.
  • Medarbetare: Familjerna Gunnar och Lisbeth Nilsson, Erik Nilsson och Anja Persson samt 8 medarbetare.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen