Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 september 2018

Höstsådden är igång på bred front

Sådden av höstspannmål har kommit igång. Goda förhållanden borgar för en stor areal höstgrödor.

 Höstsådden är i gång.
Höstsådden är i gång. FOTO: Anders Fällman

Örebro, västra Västmanland

Mikael Sundqvist, växtodlingssäljare Lantmännen Lantbruk

Höstsådden är igång på bred front. Mycket höstkorn och höstråg har såtts och sådden av höstvete pågår under goda förhållanden. Många har kompletterat med extra höstutsäde och om det blir fortsatt gynnsamt borgar det för en stor areal höstgrödor i området. En stor areal höstraps såddes under första halvan av augusti och uppkomsten ser generellt jättefin ut. Småkärniga och kortstråiga grödor vid skörd har lett till en ovanligt stor mängd spillsäd. Det är särskilt utmanande för ekoodlare. Förekomsten av jordloppor och sniglar är låg. Lite mer finns av kålbladsstekellarv och kålfjärillarv. Överlag är insektsangreppen lägre än i fjol.

Sjuhärad

Katarina Berlin Thorell, växtodlingsrådgivare på Rådgivarna 

Många väntar på en hyfsad tredjeskörd av vallen efter god tillväxt den senaste månaden. Bitvis är vallen uttunnad av torkan, men många djurbönder räknar med att de kommer att klara foderbehovet efter tredjeskörden.

Mycket av vallinsådderna har behövt göras om i höst då 70-80 procent av den insådda arealen är mer eller mindre torksskadad. Många har sått i frö och grödan har börjat komma upp. Sådden av höstsäd är igång sedan förra veckan. Goda förhållanden gör att fler väljer att höstså. Många sår råg och rågvete som ska tas som helsäd i vår och planerar att odla en gröda till på samma skifte efter det. Det är ofta blött på höstarna i området, men i år är jorden förhållandevis lättbrukad.

LÄS MER: Andra vallskörden normal i norr

Skåne

Olof Pålsson, växtodlingsrådgivare, HIR Skåne

En del har börjat så råg och höstkorn, och även en del vete på kallare lokaler och styvare jordar. Många planerar en stor sådd av höstspannmål och vill komma igång med höstvete, men det är vanligtvis inte optimalt förrän kring den 20 september på grund av risken för svamp och insekter.

Höstrapsen trivs generellt bra och det är inga större problem med rapsjordloppa och sniglar. Bekämpningar mot spillsäd är avklarade och ogräsbekämpningar pågår. I tidigt sådd kraftig raps kan det blir aktuellt med tillväxtreglering.

Sockerbetorna har tagit stryk av torkan, men provgrävningar tyder på att de inte påverkats lika illa som spannmålen. Den senaste månaden har sol och nederbörd gett en god tillväxt.

LÄS MER: FAO sänker prognosen för veteproduktionenLÄS MER: Läs nyheterna om torkan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen