Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 november 2019

Höstspaning på Mälardalens mellangrödor

Intresset för mellangrödor är stort ända upp i Mälardalen, även om endast små arealer såtts hittills. Att etablera marktäckande grödor går i hela landet, men kolinlagringens storlek styrs av höstvädrets makter.

 Alexia von Ehrenheim och Petter Ström på HS Konsult märker av ett stort intresse för att testa mellangrödor bland Mälardalens lantbrukare.
Alexia von Ehrenheim och Petter Ström på HS Konsult märker av ett stort intresse för att testa mellangrödor bland Mälardalens lantbrukare. FOTO: Anna Ellström

Bland spillplantor av korn syns oljerättika och honungsört, här och var också en späd perserklöver. Spannmålsodlaren Christer Abrahamsson i uppländska Fjärdhundra har sått mellangrödor för andra året och hoppas på fortsatt fint höstväder för att få valuta för insatsen.

– Jag direktsådde mellangrödan med Rapid och systemdisk, men fick sämre bruk än i fjol och kom inte ut förrän en vecka in i september på grund av allt regnande, säger han.

Gårdens 250 hektar åkermark har inte plöjts på minst tio, ibland upp till tjugo år. Christer Abrahamsson lockas av att ha något som växer under vintern.

 I årets demoodlingar på Brunnby är det oljerättikan sådd efter skörd som hittills hunnit växa sig kraftigast.
I årets demoodlingar på Brunnby är det oljerättikan sådd efter skörd som hittills hunnit växa sig kraftigast. FOTO: Anna Ellström

– Mellangrödorna kan jobba åt mig genom att fånga näring, binda in mull, förbättra strukturen och konkurrera med ogräset.

Han använder ogärna glyfosat och har därför bara sått mellangrödor efter vårsäd och använder arter som dör på vintern.

– I våras köpte jag gåsfötter till kultivatorn och gjorde en grund bearbetning på 3-4 centimeter innan harvning och sådd. Det blev bra, så jag gör nog likadant nästa år, säger han.

På Brunnby Gård kollar affärsområdeschefen Petter Ström och växtodlingsrådgivaren Alexia von Ehrenheim läget i årets demoodlingar av mellangrödor. Fotona på skylten intill visar att situationen var en helt annat motsvarande tidpunkt i fjol, med betydligt frodigare växtlighet efter den milda hösten.

– Här har vi fyra artblandningar som såtts vid tre olika tidpunkter – på våren samtidigt som spannmålen, efter ogräsbekämpning eller efter tröskning. Det är tydligt att höstvädret avgör resultatet mest. Efter förra årets torka var det som en öken vid skörd, men i och med den fina hösten fick vi en stor biomassa som gjorde nytta, säger Petter Ström.

 Christer Abrahamsson vill odla mellangrödor utan vare sig plog eller glyfosat. I år har han utökat arealen från 30 till 100 hektar.
Christer Abrahamsson vill odla mellangrödor utan vare sig plog eller glyfosat. I år har han utökat arealen från 30 till 100 hektar. FOTO: Anna Ellström

Hemma på gården i Sala har han själv experimenterat med mellangrödor under 8-9 år.

– Inför vårgrödor behöver det inte vara svårare här än i Skåne. Full marktäckning med ogräskonkurrens och bättre upptorkning på våren kan man få i hela Sverige, även i Norrland, säger han.

– Däremot är det på grund av kortare höstar mer osäkert hur stor biomassa och effekt på mulluppbyggnaden man får, fyller kollegan Alexia von Ehrenheim i.

 Mellangröda med oljerättika och honungsört bland spillplantor av korn på åker i Fjärdhundra.
Mellangröda med oljerättika och honungsört bland spillplantor av korn på åker i Fjärdhundra. FOTO: Anna Ellström

De märker av ett stort intresse för mellangrödor bland lantbrukare i Mälardalen, även om det fortfarande är små arealer som verkligen odlas.

– Tidigare tänkte vi fånggrödor, men lägger vi till effekter på luckring, kolinbindning och ogräskonkurrens blir mellangrödorna mer intressanta, säger Alexia von Ehrenheim.

– I dag finns dessutom maskinutbudet som gör att alla kan lyckas vårså direkt i en mellangröda, säger Petter Ström.

 Alexia von Ehrenheim och Petter Ström på HS Konsult, i demoodlingarna med mellangrödor på Brunnby Gård.
Alexia von Ehrenheim och Petter Ström på HS Konsult, i demoodlingarna med mellangrödor på Brunnby Gård. FOTO: Anna Ellström

FAKTA: Petters och Alexias nybörjartips

1. Ge odlingen en ordentlig chans genom att prova på en mindre areal, inte hela gården på en gång. Då kan du prioritera mellangrödan och göra rätt saker i rätt tid.

2. Välj arter utifrån vad du främst vill med din mellangröda – luckra, fånga eller tillföra kväve, konkurrera med ogräs eller bygga mull.

3. Med en blandning av arter får du en robustare gröda med större vingelmån för årsvariationerna.

Diskutera med någon som har erfarenhet sedan tidigare.

LÄS MER: Mellangrödor vinner allt mer terräng (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Till toppen