Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 februari 2019

Hotet mot bönderna fick SVT ställa in debatt

SVTs debattprogram Opinion live planerade att ta upp djurrättsaktivism. Men med rädsla för våld och hot vågade inga bönder ställa upp.

 Belinda Olsson, programledare på SVT:s debattprogram Opinion live, beklagar att debatten ställdes in.
Belinda Olsson, programledare på SVT:s debattprogram Opinion live, beklagar att debatten ställdes in. FOTO: Istock/Sofia Sabel, Svt

Just nu debatteras militant djurrättsaktivism mot lantbrukare i olika medier. Göteborgs-Posten har gjort flera granskningar och Land Lantbruk har under flera år skrivit om detta.

Nu rapporterar Göteborgs-Posten att SVTs Opinion live, som tänkt ta upp ämnet under torsdagens sändning, ställde in debatten. SVT har helt enkelt inte hittat deltagare som är villiga att diskutera ämnet i tv. Det finns en stark oro bland bönderna.

– Det var först nu det gick upp för oss hur rädda de egentligen är. Att de känner att de inte vågar berätta vad de har blivit utsatta för och oroar sig för att deras berättelser ska vändas mot dem, säger Belinda Olsson, programledare för SVT:s Opinion live,

”En fråga om demokrati”

Programmet erbjöd sig att anonymisera bönderna, något som är väldigt ovanligt i just detta program. Men trots det känner sig bönderna inte tillräckligt skyddade.

– Väldigt sällan upplever vi att folk inte vågar komma för att de är så rädda. Det är ett enormt demokratiskt problem när människor känner att de inte vågar berätta vad de har utsatts för att de är rädda för vad enskilda individer ska ta till. När människor inte längre vågar använda sin yttrandefrihet och ställa upp i media då blir det en fråga om demokrati, säger Belinda Olsson, till GP.

LÄS MER: Läs alla Land Lantbruks artiklar om #rörinteminbonde

Relaterade artiklar

Till toppen