Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 november 2017

Humleodlarna vill bli större

De svenska humleodlarna är små, men tillräckligt många för att bilda en egen branschförening. Och de har något som saknas i stora världen.

FOTO: Privat

Örjan Berglund, Tjurbo Humle, är ordförande i nystartade Svenska humleodlareföreningen, och bygger själv upp en odling på mellan ett halvt och ett hektar i Möklinta i Västmanland.

– Vi ser ett ökat intresse för humleodling och liksom i andra branschföreningar kan man dra mycket nytta av att man går ihop och utbyter erfarenheter, gör gemensamma inköp och identifierar olika problem som man kan lösa tillsammans.

Hur stor är branschen?

– De är ett par lite större odlare, med svenska mått mätt, som Kornheddinge i Skåne, på ett halvt hektar. Sedan finns det ett gäng på 50 personer som har 200, 300, 400 plantor. Och sedan är det ett gäng på några hundra som har 30, 40, 50 plantor.

Hur stor är potentialen för svensk humleodling?

– Om det finns ett intresse från svenska konsumenter att köpa öl med svenska produkter kan det kan vara en nischgröda för många lite mindre jordbruk, kanske i mellanbygderna där du inte har så många andra alternativa ekonomiska grödor. Och här är markkostnaderna heller inte så stora.

Vad är det för speciellt med svensk humle?

– Den genetiska variationen är stor i Sverige i hela landet. Ur ett världsperspektiv kan man kanske hitta nya kombinationer med kanske tyska och amerikanska sorter, och få fram nya egenskaper.

Hur ser du på att det är ekologisk odling?

– Som det är nu har vi inga godkända växtskyddsmedel. Men det borde man jobba på, för när vi investerar så mycket pengar, som man gör i en humleodling, så tror jag många kommer att vilja skydda sina grödor mot svamp och så vidare.

Vad är det stora problemet för en omfattande svensk humleodling?

– Det största problemet är småskaligheten. Ska du sätta upp 500 plantor och skörda det för hand så tar det 500 timmar. Utmaningen är att få ett system som blir rationellt för den småskalige odlaren, till exempel att vi får skördemaskiner som är anpassade för småskalig odling.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen