Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 januari 2015

Hund ofta skyldig till vargattacker

I var tredje vargattack är det en hund som är boven, visar dna-analys. Nu ställs krav på att under vissa förhållanden göra det tillåtet att skjuta lösa hundar.

I Landbrugsavisen uppmärksammas att många påstådda vargattacker i själva verket kommer från lösa hundar.
I Landbrugsavisen uppmärksammas att många påstådda vargattacker i själva verket kommer från lösa hundar. FOTO: Landbrugsavisen

Vargen får ofta skulden för hundattacker visar en dansk undersökning baserad på dna-analyser från danska Naturstyrelsen. Granskningen har gjorts av representanter för lantbruket, jägarna och den danska naturvårdsföreningen och redovisas i dagens nummer av Landbrugsavisen.

På senare år har Naturstyrelsen analyserat prover från misstänkta vargattacker på tamboskap. Tio av 34 dna-test tyder på att det varit en hund som dödat. I 18 fall tyder dna-analysen på varg och tre fall finns spår av både hund och varg, i ett fall finns även spår av räv. Sammantaget kan varg misstänkas i 22 attacker, hundar i 16.

Hundar ofta lösa

Claus Lind Christensen, ordförande i danska Jägarförbundet är kritisk till att hundar springer lösa i naturen:

– De tömmer nog fler fasanbon och tar fler rådjur än de tar husdjur, säger han till Landbrugsavisen.

Både han och Henrik Bertelsen, ordförande för Familjejordbrukarna Sydväst, menar att lagen bör ändras så att man under vissa förhållanden får skjuta hundar.

– Inte många hundar skulle verkligen bli skjutna, men det skulle ha en preventiv effekt, säger Henrik Bertelsen.

Framför allt vill de nu se en upplysningskampanj om vilka skador en lös hund kan orsaka i naturen och på tamboskap.

Relaterade artiklar

Till toppen