Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 oktober 2018

Hundratals i protest mot Arlas flytt från Boxholm

I dag protesterade missnöjda konsumenter och Boxholmsbor mot att Arla flyttar sin tillverkaning av Boxholmsost till Östersund. Upp emot 500 personer samlades för att visa sitt missnöje. Trots det står Arla fast vid sitt beslut.

 Många samlades i Boxholm under tisdagen för att visa sitt missnöje mot att Arla flyttar tillverkningen av Boxholms ost till Östersund.
Många samlades i Boxholm under tisdagen för att visa sitt missnöje mot att Arla flyttar tillverkningen av Boxholms ost till Östersund. FOTO: Privat

I mitten av oktober meddelade Arla Foods att de lägger ned sin verksamhet vid mejeriet i Boxholm och att de flyttar tillverkningen av Boxholms ost till Östersund.

LÄS MER: Arla lägger ned i Boxholm – osttillverkningen till Östersund

16 000 slöt upp på Facebook

Beslutet genererade en våg av reaktioner, inte minst från Boxholmsborna. På bara en dryg vecka samlade gruppen ”Boxholms ost ska vara i Boxholm” över 16 000 medlemmar.

I dag, tisdag, visade konsumenter och Boxholmsbor sitt missnöje mot Arlakoncernens beslut i en protestmarsch genom Boxholm. Hundratals personerna hade samlats för att protestera genom att gå tillsammans till den lilla ostbutiken vid mejeriet och köpa en Boxholmsost.

– Det är fantastiskt, det här trodde vi inte, det kom över 500 personer, säger Filip Selstedt som arbetar i ostbutiken i Boxholm till Sveriges Radio Jönköping.

”Tänk vilken goodwill om de ändrar sig”

Britt-Marie Johansson (s) som är kommunstyrelsens ordförande i Boxholms kommun berättade i sitt tal att hon var berörd av att så många samlats för att visa vad de tycker.

– Jag hoppas innerst inne att de ändrar sig för tänk vilken goodwill det skulle vara för Arla. Det går inte att göra Boxholmsost i Östersund, den kommer inte smaka samma. Det är inte samma kor och inte samma foder, sa hon under sitt tal vid protestmötet som livesändes på Facebook.

Arla: Vi måste sänka kostnaderna

Jonas Carlgren är mjölkproducent från Gistad och ledamot i Arlas styrelse. Han var en av de representanter från Arla som var på plats under protestmarschen för att lyssna och ta in vad som sades.

– Det här är inget vi gör med glädje, men vi behöver sänka kostnaderna för att kunna betala ett så högt mjölkpris som möjligt, säger han till tidningen Land.

Beslutet står fast

Han berättar att det trots protesterna inte finns några planer på att häva beslutet.

– Beslutet är fattat och det är genomarbetat. Genom att flytta till en större anläggning kan vi få ned produktionskostnaderna. Arla har också ett stort mejeri i Linköping så det finns tillgång till lokalt producerade mejeriprodukter.

LÄS MER: Protestmarsch mot Arlas flytt planeras i Boxholm

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen