Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 november 2017

Hundratals ton insekter varje år

En fabrik där insekter ska odlas startas i Finland till våren. Där ska hundratals ton insekter skördas varje år.

 I fredags började brödtillverkaren Fazer sälja sitt syrsbröd i visa butiksbagerier i Helsingforstrakten.
I fredags började brödtillverkaren Fazer sälja sitt syrsbröd i visa butiksbagerier i Helsingforstrakten. FOTO: Fazer

I förra veckan berättade brödtillverkaren Fazer att de ska börja baka ett bröd med syrsmjöl. Nu fortsätter insektsutvecklingen i Finland och en insektsfabrik ska öppna till våren.

Enligt företaget Nordic Insect Economy kommer fabriken i Strömfors, ett par mil nordöst om Lovisa, bli Europas största odling av hussyrsor när allt är klart. Det skriver Yle.

Lantbrukare odlar insekterna

Det var lantbrukaren Vesa-Matti Marjamäki som tog kontakt med Nordic Insect Economy sedan det finska livsmedelssäkerhetsverket Evira godkände försäljning av livsmedel på marknaden. Den 1 november blev det möjligt att sälja odlade, hela insekter i Finland.

– Vesa-Matti Marjamäki odlar insekterna. Vi står för teknologi, all utrustning och kunskap som krävs för insektodling i tropiskt klimat i Finland, säger vd Sami Vekkeli.

Börjar med syrsor

Nordic Insect Economy har avtalat om att köpa hela skörden som förväntas bli hundratals ton insekter per år när produktionen är i full gång. Till en början ska hussyrsor odlas och finns det efterfrågan kan även mjölbaggelarver odlas.

Tropiskt klimat

Insekterna ska odlas i lådor som, även om staplade på höjden, kommer att täcka flera tusen kvadratmeter golvyta. Insekterna kräver en hög luftfuktighet och en temperatur på omkring 30 grader. Efter sex veckor kan syrsorna skördas.

De fryses ner och mals sedan till mjöl, och en förväntad kund är de bagerier som börjat baka bröd med insektsmjöl. De köper nu insektsmjöl från Nederländerna.

Läs mer: Bröd på Syrsor nyhet i FinlandFinland tillåter insekter som matLivsmedelsverket bäddar för insekter

Relaterade artiklar

Till toppen