Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 november 2017

"Vi försöker tröska rybsen till våren"

Hallå där... Pelle Pesula i Övre Kukkola, landets nordligaste oljeväxtodlare, som i likhet med många andra norrländska växtodlare har drabbats av den blöta hösten.

FOTO: Göran Berglund

Hur går det med rybsskörden?

– Du är inte den första som undrar. Efter reportaget i Land Lantbruk har det ringt folk från olika håll i landet och ställt samma fråga. Svaret är att vi hittills inte kunnat tröska någon rybs, däremot har vi tagit nästan allt korn.

Hur går med rybsen, då?

– Tanken är att vi slår den i strängar och försöker tröska den till våren. Håkan Hultman i Piteå har testat och tipsat mig om metoden. Faktum är att precis nu när du ringer så håller vi på och tittar på hur man kan demontera crimpern på slåttermaskinen.

Hur har vädret varit de senaste veckorna?

– Vi kunde tröska korn för tre veckor sedan, därefter kom regnet igen. I förra veckan tröskade vi igen och har bara 10 hektar kvar av totalt 50. Då är vi i alla fall på plussidan. Just nu har vi inte en gnutta snö och får jag önska hoppas jag på hårda vindar och kyla.

Vad kan du säga om kvalitén på kornet?

– Det var lite groddar i de första lassen, sedan har det sett bättre ut. Men det är ett enormt jobb att hålla tröska och tork rena så att det inte biter sig fast i sidorna och i elevatorn. Och det går åt mycket energi för att torka.

PREMIUMLÄSNING: Dåligt väder så in i nordenSE FILM: ”Tar igen allt den 13:e månaden”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen