Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 augusti 2018

Hushållningssällskapet i öppet brev till Bucht

Hushållningssällskapen runt om i landet uppmanar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att se till att EU-stöden betalas ut omgående. De föreslår att Jordbruksverket projektanställer Hushållningssällskapet rådgivare för att utbetalningarna ska ske snabbare.

 Hushållningssällskapet föreslår att Jordbruksverket projektanställer deras rådgivare för att utbetalningarna av stödpengar ska ske snabbare.
Hushållningssällskapet föreslår att Jordbruksverket projektanställer deras rådgivare för att utbetalningarna av stödpengar ska ske snabbare. FOTO: Jordbruksverket/Istock

I ett öppet brev till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht skriver representanter från flera av landets Hushållningssällskap att de vill se skyndsam utbetalning av gamla EU-stöd och att man snabbt förstärker det långsiktiga och strategiska arbetet med klimatanpassning för lantbruket.

Risk för alltför hög arbetsbörda

”Vi vet att länsstyrelserna och Jordbruksverket är hårt ansträngda, men faktum kvarstår att cirka 500 miljoner kronor i stöd från 2015, 2016 och 2017 inte har betalats ut till lantbrukare”, skriver de i brevet och fortsätter:

”Risken är att länsstyrelsernas arbetsbörda ökar ytterligare med den nya förvaltningslagen som trädde i kraft vid halvårsskiftet. Den ger lantbrukare rätt att kräva snabbare beslut. Om många klagar på förseningar innebär det ännu mer arbete.”

”Projektanställ våra rådgivare”

Som en lösning för att betalningarna ska kunna ske snabbare föreslår de att länsstyrelserna får samarbeta och låta de mest erfarna handläggarna se till att de gamla stöden betalas ut snabbare.

Samtidigt föreslår de att länsstyrelserna anställer några av Hushållningssällskapets rådgivare för att hjälpa till.

”Hushållningssällskapet har 300 rådgivare runt om i landet, ungefär hälften av dem har lång erfarenhet av EU-rådgivning och stödhantering. En möjlighet är att projektanställa en del av dem för att hjälpa till” skriver de.

Klimatanpassning av lantbruket

Förutom att lösa den akuta situationen med enkla och pragmatiska lösningar vill Hushållningssällskapen också att ett långsiktigt och strategiskt arbete för att lantbruket ska bli bättre klimatanpassat inleds.

”Det krävs stora investeringar för att jord- och skogsbruket ska klara utmaningarna, resurser som ingen enskild organisation har”, skriver de.

LÄS OCKSÅ: Torkan tär hårt på lantbrukarnaLÄS MER: Mer nyheter om torkan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen