Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 september 2018

Hushållningssällskapet spår foderbrist nästa år

Det ser något ljusare ut för lantbruket då den sista vallskörden blivit bättre än befarat. Men det gäller att spara i ladorna för det finns risk att foderbristen fortsätter nästa år, spår Hushållningssällskapet.

 I södra Sverige allra skörden varit allra sämst. Medan man i vissa delar i norr fått en vallskörd över det normala.
I södra Sverige allra skörden varit allra sämst. Medan man i vissa delar i norr fått en vallskörd över det normala. FOTO: Fredrik Thunberg

Enligt en sammanställning som Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare gjort ser läget något ljusare ut för landets djurbönder.

Bättre än befarat

Just nu skördas den sista vallskörden och tack vare det regn som fallit ser den totala skörden av djurfoder ut att bli något större än vad man befarade under sommaren.

– Det varierar mycket, det är sämst i söder och bättre i norra Sverige, säger Pia Björsell, kommunikationsansvarig för Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare enligt ett pressmeddelande.

Risk för brist även nästa år

Men det gäller att hushålla med fodret så gott det går för det finns en risk att det bli brist på foder även nästa år.

– Sparar man gamla vallar kan det dessutom på lång sikt bli både sämre kvalitet och avkastning, säger Pia Björsell.

Halva skörden på vissa håll

I genomsnitt ser vallskörden ut att bli 75 procent av det normala i år. Men på vissa håll ser skörden ut att bara bli hälften så stor som normalt. Allra lägst är skörden i Skåne, Halland, sydöstra Sverige och på Gotland.

Avvaktar för bättre volym i söder

I söder är årets sista vallskörd i gång men många avvaktar för att försöka få en större volym, även om det innebär en risk för sämre skördeförhållanden. Där hoppas många på en höst med sol och lagom nederbörd vilket kan det ge en större volym.

Vallskörden klar i norr

Längre norr ut, i Norrbotten och norra Västerbotten, är större delen av den sista vallskörden klar. Där är skörden som lägst 60 procent av det normala men på vissa ställen har skörden varit bättre än normalt.

Flera överväger investeringar i bevattning

Det är främst på Öland och Gotland som man sen tidigare använder sig av bevattning. Men enligt Pia Björsell är det nu många lantbrukare som funderar över att investera i sådana lösningar, bland annat i Halland och Skaraborg.

LÄS MER: Brist på vallfrö 2020LÄS MER: Så mycket kostar torkan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen