Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juli 2019

I Borgholm finns fler kor än invånare

Borgholm

Borgholm fortsätter att vara den enda kommun i landet där det finns fler kor än invånare. Enligt Mattias Bertilsson på Alböke gård finns flera fördelar med att vara många lantbrukare i samma kommun.

 Mattias Bertilsson på Alböke gård på Öland ser flera fördelar med att det är tätt mellan lantbruken på ön.
Mattias Bertilsson på Alböke gård på Öland ser flera fördelar med att det är tätt mellan lantbruken på ön. FOTO: Tindra Englund

Jordbruksverket har gjort en specialkörning i sitt lantbruksregister för att ta fram uppgifter om antalet kor i samtliga kommuner i Sverige. Statistiken gäller totalt antal kor för 2018 och gör ingen skillnad på mjölkkor och köttkor. 

Fler kor än människor i Borgholm

I Borgholm på norra Öland går det 1,2 kor per invånare vilket gör kommunen till den kotätaste i hela landet. Det är även den enda kommun i Sverige som har fler kor än bofasta människor. Enligt Mattias Bertilsson på Alböke gård i Borgholm beror kotätheten framförallt på de naturliga förutsättningarna i kommunen.

– Med de förutsättningar som finns för växtodling så fungerar vall bäst. Det är inget spannmålsland här utan mycket alvarsbete, säger han.

Lantbrukarna är en förutsättning för turismen

Han ser flera fördelar med att det är tätt mellan lantbruken i Borgholm.

– Det gör att kommunen måste ta större hänsyn eftersom vi är så många som håller på med mjölk här.

Samtidigt önskar Mattias Bertilsson att Borgholms kommun skulle vara ännu bättre på att inkludera lantbrukarna i sina beslut och ha en större medvetenhet om det ömsesidiga beroendet som finns idag. 

– Utan oss skulle det inte finnas några öppna beten vilket på sikt skulle leda till en mindre attraktiv miljö även för turisterna. 

 Med de förutsättningar som finns för växtodling på Öland så fungerar vall bäst. Det är inget spannmålsland här utan mycket alvarsbete, berättar Mattias Bertilsson.
Med de förutsättningar som finns för växtodling på Öland så fungerar vall bäst. Det är inget spannmålsland här utan mycket alvarsbete, berättar Mattias Bertilsson. FOTO: Tindra Englund

Stor fördel med många kollegor

Enligt Mattias Bertilsson är stämningen mellan kollegorna god även om konkurrensen om mark ibland kan vara hård. Han ser en annan stor fördel med att ha flera andra lantbruk runtomkring:

– Särskilt för mig som ung och kommer in som ganska ny så är det väldigt bra att kunna snacka med och få erfarenheter av de äldre inte minst om marken och vad som funkar just här.  

Flest kor på Gotland 

Totalt fanns 533 644 kossor i Sverige 2018 och flest antal kor finns på Gotland. På ön finns över 20 000 kor, vilket gör Gotland till landets korikaste kommun. Den följs av Falköping, Borgholm och Kristianstad. 

Antalet kor har legat relativt stabilt under några år men sett över tid har antalet minskat drastiskt. 1965 fanns 987 420 kossor i landet och 1980 726 654. 

De tio kotätaste kommunerna

1. Borgholm: 1,2 kor/per invånare

2. Ydre: 0,7

3. Mörbylånga: 0,6

4. Kinda: 0,5

5. Robertsfors: 0,5

6. Aneby: 0,5

7. Herrljunga: 0,5

8. Sjöbo: 0,5

9. Tomelilla: 0,5

10 Falköping: 0,4

Källa: Jordbruksverket

LÄS OCKSÅ: Havet ska ge Borgholm extra vattenLÄS OCKSÅ PREMIUM: Torkan kan ge färre mjölkkor

Relaterade artiklar

Till toppen