Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 maj 2018

Sverige tar upp forskningskampen via innovationssatsning

Sverige ska via en branschgemensam storsatsning på allvar utmana länder som Irland och Nederländerna i kampen om det mest kvalificerade forsknings- och innovationsarbetet inom livsmedelssektorn. Men vägen till titelmatchen är lång och det kommer att kosta mycket pengar.

 Per Arfvidsson, vice vd i Lantmännen och ordförande i styrgruppen för Sweden Food Arena.
Per Arfvidsson, vice vd i Lantmännen och ordförande i styrgruppen för Sweden Food Arena. FOTO: Johan Sedenius

I går, torsdag, lanserades den nya nationella arenan som ska lyfta forskning och innovation i hela livsmedelskedjan, vilken Land Lantbruk rapporterade om i april.

– Ni har politiken bakom er, försäkrade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Med entusiasm invigde han det nya forumet och konstaterade att arenans arbete har stor betydelse för att stärka livsmedelssektorn nationellt och för Sveriges möjligheter att konkurrera med blågula livsmedel på världsmarknaden.

Sweden Food Arena tar sikte mot 2030 och samlar hela livsmedelsbranschen. Ett 50-tal företag och organisationer har skrivit under en gemensam avsiktsförklaring.

 Elisabeth Rytter, Livsmedelsföretagen, Karin Brynell, Svensk Dagligvaruhandel, Lena Åsheim, LRF och Per Arfvidsson, Lantmännen.
Elisabeth Rytter, Livsmedelsföretagen, Karin Brynell, Svensk Dagligvaruhandel, Lena Åsheim, LRF och Per Arfvidsson, Lantmännen. FOTO: Johan Sedenius

Hittills har tre huvudsakliga områden ringats in för arbetet: hälsa och smak, cirkulär mat samt digitalisering och automation.

– Ska vi spela SM eller VM? frågade Per Arfvidsson retoriskt åhörarna som samlats till lanseringen i Stockholm.

Han är vice vd i Lantmännen och ordförande i styrgruppen för arenan.

– Vi ska naturligtvis spela VM. Det finns ingen anledning att inte ha den ambitionen, fyllde han i.

Arbetet är ännu i sin linda. En styrelse och ett särskilt råd med experter ska utses. Arenans kontor kommer enligt planen att vara på plats i januari nästa år.

– Vi är i slutet av början, sade Per Arfvidsson och slog samtidigt fast att det kommer att krävas en kraftfull satsning för att nå resultat.

Livsmedelssektorn bör avsätta 1 procent av den samlade omsättningen för forskning och utveckling. Per Arfvidsson beskrev målsättningen som aggressiv och nödvändig. I dag satsar branschen endast 0,2 procent.

 Det var fullspikat när livsmedelssektorns arena för forskning och innovation – Sweden Food Arena – lanserades i Stockholm.
Det var fullspikat när livsmedelssektorns arena för forskning och innovation – Sweden Food Arena – lanserades i Stockholm. FOTO: Lovisa Madås

Parallellt kommer det att krävas ett rejält ekonomiskt stöd från staten.

– Vi har höga förväntningar på att regering och riksdag sluter upp bakom oss. Vi förväntar oss nya pengar till systemet och inte bara en omfördelning, sade Per Arfvidsson.

Lena Åsheim, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse och en av representanterna för livsmedelskedjans olika led, framhöll att arenans långsiktiga perspektiv ligger i linje med arbetssättet inom lantbruket.

– För mig som bonde är det jättespännande med arenan. LRFs roll är att få med oss primärproducenterna på resan. Vi ska också vara med och formulera kraven till forskarna, sade hon.

PREMIUM-LÄSNING: ”Dags att lära av skogsindustrin”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen