Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 januari 2014

I Schweiz sitter mjölkbönderna bergsäkert

Olivier Kolly har ett bättre mjölkpris än någon svensk bonde vågar drömma om, skyddad av tullar lika höga som Alperna, hisnande exportstöd och en ost omgärdad av uråldriga traditioner.

Småskaligt, bergigt och tätt mellan gårdarna, Schweiz har lönsamma gårdar med 22 kor i genomsnitt. Överallt syns kor på bete och gräset växer långt in på hösten.
Bild 1/5Småskaligt, bergigt och tätt mellan gårdarna, Schweiz har lönsamma gårdar med 22 kor i genomsnitt. Överallt syns kor på bete och gräset växer långt in på hösten. FOTO: Anders Ingvarsson
Familjerna Kolly och Pharisa slog ihop sina gårdar till en och har en av Schweiz större mjölkgårdar med 100 mjölkkor. Gräs är dagens rätt - ensilage är strikt förbjudet.
Bild 2/5Familjerna Kolly och Pharisa slog ihop sina gårdar till en och har en av Schweiz större mjölkgårdar med 100 mjölkkor. Gräs är dagens rätt - ensilage är strikt förbjudet. FOTO: Anders Ingvarsson
Klart man ska ha skälla om man har dyrmjölk i juvret. Doris, 14, har kommit ner från sommarens bergsbete på berget Moleson, nu väntar lata dagar i stallet.
Bild 3/5Klart man ska ha skälla om man har dyrmjölk i juvret. Doris, 14, har kommit ner från sommarens bergsbete på berget Moleson, nu väntar lata dagar i stallet. FOTO: Anders Ingvarsson
Olivier Kolly, 30, ung bonde med rekordhögt mjölkpris och betesmarker på 1500 meters höjd. – Öka mjölkproduktionen lönar sig inte, men vi klagar inte.
Bild 4/5Olivier Kolly, 30, ung bonde med rekordhögt mjölkpris och betesmarker på 1500 meters höjd. – Öka mjölkproduktionen lönar sig inte, men vi klagar inte. FOTO: Anders Ingvarsson
Bild 5/5 FOTO: Anders Ingvarsson

Varken EUs pressade mjölkpriser eller den nyckfulla världsmarknaden tar sig över Alperna och ställer till det för de schweiziska mjölkbönderna. När marknadskrafterna får mjölkpriset att gunga i Sverige och Frankrike blir det knappt en krusning här mellan bergstopparna i västra Schweiz.

– Mjölkpriset har varit stabilt de senaste tio åren och vi har väl en av världens högsta betalningar för vår mjölk tror jag, säger en nöjd Olivier Kolly på gården Ferme des grands bois i Gruyère i västra Schweiz.

Gården är med sina 100 mjölkande kor en av landets större och ägs av Olivier, hans bror Francois och grannen Cédric Pharisa som slog samman sina jordbruk för tio år sedan.

Ferme des grands bois ligger i en dalgång med hänförande utsikt; en vandringsled passerar gården och några turister står och tittar på korna som kommit ner till gården efter en lång betesperiod högt upp på bergssluttningarna. Klangen från deras skällor hörs lång väg.

– Bergsbetena är viktiga både för traditionen och ekonomin, konstaterar Olivier Kolly och kliver över stängslet för att mötas av fjorton år gamla holsteinkossan Doris.

Några kilometer bort ligger Chateau de Gruyère – slottet och byn med samma namn som den berömda osten. Mesta gruyèren äts i Schweiz, men osten har blivit en exportsuccé som garanterar bönderna här i dalen bättre betalt än troligen någon annanstans.

– Vi har runt 82 cent (cirka 5,70 skr) per liter mjölk och mer betalt för bergsmjölken, säger Olivier Kolly.

Sommarens bergsmjölk är helig i Gruyère. Mjölken från kor som idisslat alpsluttningarnas gräs och blommor lägger grunden till berättelserna om den ost vars historia går tillbaka till år 1115. Mjölken från resten av året går till den vanliga gruyèreosten. Självklart är all mjölk opastöriserad.

Familjerna Kolly och Pharisa har varje sommar hälften av sina mjölkkor högt uppe på berget Molesons sluttningar. Där går korna tillsammans med gårdens alla ungdjur och betar till långt in på hösten, högre och högre upp på berget efterhand som sommaren går. Mjölken måste tas om hand inom 18 timmar, den ska värmas över öppen eld i en koppargryta och läggas i formar uppe i fäbodarna för att sedan transporteras ner och lagras i dalgången.

– Min bror sköter om korna uppe på berget, han flyttar upp med sin familj och han älskar det, säger Olivier som föredrar att ratta gårdens maskiner framför att mjölka kor.

Traditionen bakom osttillverkningen är stark och gruyèrens historia tål att berättas. Ostens arom och smak är förstås avgörande, men traditionerna har sin del i prisbilden. Värdet på sommarmjölken ligger en bit över sju kronor litern (mellan 1 och 1,30 schweizerfranc per liter) vilket visar att myter om mat inte bör förringas när det gäller prissättning av mjölk.

Men den ost som görs på sommarmjölk och i koppargryta är bara 500 ton av totalt 30 000 ton. Och av de mer än 2000 gårdar som levererar mjölk till gruyèreost är det bara 52 som mjölkar uppe i fäbodarna och tillverkar den exklusiva osten Gruyère Alpage. Resten blir den vanliga gruyère du hittar i svenska butiker – också den exklusiv och omgärdad av regler.

– Ensilage är aldrig tillåtet, det ger bakterier som inte är bra när du ska ysta, robotmjölkning är inte tillåten och foderstaten ska vara så gräsbaserad det går, säger Olivier Kolly.

Läs mer om hur schweizisk ost vinner nya marknader i Land Lantbruk nummer 3. En film med kossan Doris finns på Land Lantbruks instagramkonto som du hittar här.

Fakta: Mjölkproduktion i Schweiz/Sverige

Schweiz
Antal mjölkgårdar: 24 000.
Mjölkkor: 580 000.
Mjölkkor i snitt: 24.
Produktion per ko: 6 200 kilo.
 

Sverige
Antal mjölkgårdar:  4 700.
Mjölkkor: 345 000.
Mjölkkor i snitt: 70.
Produktion per ko: 8 350 kilo.

Schweizisk mjölk ligger i topp vad gäller kvalitet med ett celltal på 117 000 mot Sveriges 189 000.

Relaterade artiklar

Till toppen