Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 februari 2019

I torkans spår: Ingen merbetalning för köttet

Det är riktigt tufft för köttbönderna just nu. Flera månader kvar av stallperioden, fördubblade foderpriser, men inte mer betalt för köttet.

 Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter, befarar att fler konkurser kan komma bland landets större nötköttsproducenter.
Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter, befarar att fler konkurser kan komma bland landets större nötköttsproducenter. FOTO: Göran Berglund

– Om vi fått en prishöjning så hade vi kanske kunnat klara höjda foderpriser. Men vi har ingen som vill vara marknadsledande, vare sig handel eller slakt. Det kom precis nyss besked om att Scan höjer med 50 öre per kilo på nöt. Det behövs betydligt mer, men det är åt rätt håll i alla fall och jag hoppas det ger signal till andra att följa efter. Situationen just nu är frustrerande, säger Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.

Konkurser oroar

En stor nötköttsproducent har nyligen försatt sig i konkurs. Farhågorna finns att fler kommer att följa i spåren av den torra sommaren.

– Min magkänsla säger att vi går in i en period framöver som kan bli jobbig för många. Fodersituation går att lösa rent praktiskt, men det saknas pengar. Hade vi fått höjning av priserna på kött så hade vi kunnat lägga pengar på foder. Nu tvingas lantbrukarna låna pengar för att kunna betala foder till djuren, säger Jan Forssell.

LÄS MER: Starkt stöd för svenskproducerad mat

Priset opåverkat

Det har pratats mycket, inte minst från handelns sida, om att köpa en större andel svenskt kött för att stötta den svenska köttproduktionen. Men det är inget som har påverkat priset.

– Jag har lagt ner så mycket jobb på att prata med både slakterier och handel. De svar jag har fått är att priset i varje fall inte sänkts. Men det handlar inte bara om i år, det handlar om att vi ska ha svenska köttprodukter i handeln om ett och två år också, säger Jan Forssell.

 Lantbrukare tvingas låna pengar för att kunna betala foder till djuren.
Lantbrukare tvingas låna pengar för att kunna betala foder till djuren. FOTO: Ann Lindén

Stora företag drabbas först

Konsekvenserna av torkan har vi ännu sett bara början på. Hur många företag som kommer att tvingas ge upp är det ingen som kan veta något om.

LÄS MER: LRF: Priset på svensk mat måste höjas

– De stora företagen får ta smällen först. Men det här kommer att få konsekvenser i flera år. Jag är rädd för att de företag som minskar ner på djuren nu eller avvecklar kommer aldrig att komma tillbaks igen som köttproducenter, säger Jan Forssell.

Dubbla foderpriser

Foderpriserna har i princip fördubblats. Jan Forssell köper spannmål till sina djur och betalar nu 2:50 kronor per kilo.

– Det foder som Lantmännen tog fram och som skulle kunna kompensera för brist på grovfoder kostar 2:80 kronor per kilo. Grovfoder brukar ett normalår kosta cirka 1 krona per kilo ts.

Träffar handeln

Jan Forssell kommer att träffa handeln igen och ännu en gång lyfta frågan om prishöjning.

– Ju längre tid det går efter torkan ju svårare är det att motivera en prishöjning för konsumenterna. Det gjordes flera undersökningar i höstas som visade att kunderna var beredda att betala mer för svenskt kött, men ändå vågade ingen vara marknadsledande och höja priserna.

LÄS MER: 4 av 10 bönder har grovfoderbrist i vinter

Kämpaglöd trots allt

Det är halvtid. Inte mer än hälften av grovfodret ska ha gått åt till nötkreaturen. När man märker att det är mer som gått åt och man vet vad det kostar att köpa extra kraftfoder är det lätt att krokna.

– Vi vet dock att det finns en stor kämpaglöd bland Sveriges köttbönder och jag hoppas att vi tar oss ur det här, säger Jan Forssell.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen