Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 december 2018

I torkans spår – kunderna står i kö för att köpa deras småbalar

Kunderna står i kö för att köpa den halm i småbalar som Margareta Hidén och Simon Jansson på Lillerudsgymnasiet säljer genom sitt UF-företag.

– Hittills är det ingen som har klagat på priset, säger Margareta.

 Simon Jansson och Margareta Hidén, här med hunden Nellie, säljer halm i småbalar genom sitt UF-företag.
Simon Jansson och Margareta Hidén, här med hunden Nellie, säljer halm i småbalar genom sitt UF-företag. FOTO: Privat

Den torra sommaren i kombination med en gammal trasig småbalspress födde idén till det UF-företag som Margareta Hidén, 16, och Simon Jansson, 17, driver under sitt andra läsår på Lillerudsgymnasiet väster om Karlstad.

”Tog en månad att laga”

– Pressen hade stått 20 år i ett uthus på mina föräldrars gård på Värmlandsnäs. Kedjan var sönder och eftersom det inte fanns någon ny att få tag på fick vi komma på en annan lösning. Det tog en månad att laga den, berättar Margareta Hidén.

En enda annons

De fick den första halmen i skörd av Margaretas pappa Christian Hidén och pressade 100 balar vete och 100 balar havre. Enda marknadsföringen har varit en annons på Facebook som delats i ett antal djurägargrupper i Värmland. De första 200 balarna såldes på två timmar.

 Småbalspressen hade stått och samlat damm i ett uthus i minst 20 år och hade dessutom en trasig kedja. Efter en månad var den lagad.
Småbalspressen hade stått och samlat damm i ett uthus i minst 20 år och hade dessutom en trasig kedja. Efter en månad var den lagad. FOTO: Privat

– Då förstod vi vilket intresse som fanns, framför allt för havrehalm som hästägarna kan använda till foder. Det var något som vi inte kände till i förväg. Några enstaka har velat köpa till djupströbäddar eller till hönsen, säger Margareta Hidén.

Ingen prutar

Efter att ha spanat lite på Blocket satte de priset till 3 kronor per kilo för vetehalmen och 4 kronor för havrehalmen. De vet ingen annan i Värmland som säljer småbalar och hittills är det ingen som har försökt pruta.

Nu inriktar de sig enbart på havre och pressade först ytterligare 200 balar – som också sålde slut snabbt. Den gångna helgen hämtade Margareta och Simon en storbal som de köpt av en granne till Christian Hidén och de räknar med att kunna pressa knappt 50 balar av den.

 De första 200 balarna pressades i skörd. Simon Jansson till vänster får hjälp av Margareta Hidéns bror Teodor.
De första 200 balarna pressades i skörd. Simon Jansson till vänster får hjälp av Margareta Hidéns bror Teodor. FOTO: Privat

Kunder står i kö

Jobbet tar dem en hel dag om man räknar tiden för transporten. En elevator ser till att balarna hamnar på ett loft i väntan på försäljning.

– Vi har sålt till ett tiotal kunder och det är minst lika många som står i kö för att köpa. Den som hittills har rest längst åkte 15 mil enkel väg, konstaterar Margareta Hidén.

Hästägare hämtar

Många hästägare har ingen traktor och uppskattar de lätthanterliga balarna på 10–15 kilo. De hämtar i sina hästtransporter och en vagn brukar normalt rymma 35–40 balar.

 När halm från storbalar ska pressas om går det till så här. Halmen görs porös innan den landar i småbalspressen.
När halm från storbalar ska pressas om går det till så här. Halmen görs porös innan den landar i småbalspressen. FOTO: Privat

UF-företag är obligatoriskt för årskurs 2 på Lillerud men Margareta och Simon räknar med att fortsätta med småbalarna även nästa läsår.

– Det känns som om vi skulle kunna pressa hur många balar som helst och ändå få dem sålda, säger Margareta Hidén.

 På ett loft på gården i Värmlandsnäs lagras småbalarna i väntan på köpare. Det brukar inte ta särskilt lång tid innan de är sålda.
På ett loft på gården i Värmlandsnäs lagras småbalarna i väntan på köpare. Det brukar inte ta särskilt lång tid innan de är sålda. FOTO: Privat

På lov och helger

Margareta och Simon har varit ett par sedan första hösten på skolan och det har varit en fördel i deras arbete med UF-företaget.

– Vi gör nämligen allt på lov och helger, förklarar Margareta.

LÄS MER: Halmbalar såldes till högstbjudande

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen