Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 februari 2019

Ica lämnar Vegomässan 2019

Efter uppgifter om att volontärer på Vegomässan riktat grova mordhot mot enskilda lantbrukare kommer ICA inte att delta på Vegomässan 2019.

– Hoten är fullständigt oacceptabla, säger Ola Fernvall, chef för extern kommunikation på ICA.

 Ola Fernvall, Chef för extern kommunikation på ICA.
Ola Fernvall, Chef för extern kommunikation på ICA. FOTO: ICA

Arrangören för Sveriges största vegomässa, Djurrättsalliansen, har enligt en granskning som Göteborgs-Posten gjort, kopplingar till en grupp som misstänks organisera brott och utöva hot mot svenska lantbrukare. Gruppen har haft volontärer som arbetat på Vegomässan förra året.

Ica drar tillbaka deltagandet

En av Vegomässans största namn, ICA, skulle ha varit med som premiumutställare under mässan i november 2019 men drar nu tillbaka sitt deltagande. 

– Det beror på de här uppgifterna om att det finns personer som har anknytning till mässan som jobbat som volontärer och utövat hot mot lantbrukare. Det uppfattats som ett stöd och det vill vi vara tydliga med att det är något som vi inte står bakom. Vi tar avstånd mot allt våld och hot, säger Ola Fernvall. 

Enligt Göteborgs-Posten överväger även Axfood sitt deltagande på Vegomässan efter uppgifterna om kopplingarna mellan Djurrättsalliansen, Vegomässan och militant djurrättsaktivism.

”Vi kan inte stå bakom”

ICA-chefen har själv tagit del av berättelser från lantbrukare gällande hot om våld.

– Det är fruktansvärda historier man hör från lantbrukare. Det är inte ok helt enkelt, säger han.

Djurrättsalliansen säger sig ta avstånd från hot.

Läs också: Ica står som sponsor för Djurens rätts mässa

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen