Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 July

Ica lättar på regler - säljer kantbränd sallad

Ica ger sina handlare grönt ljus att sälja sallad som har fått kantbränna till följd av torkan i butikerna.

 Ica säljer sallad med kantbränna.
Ica säljer sallad med kantbränna. FOTO: Ann Lindén

Det var i måndags som Ica centralt godkände ett beslut om att allt bladgrönt som fått kantbränna ska få säljas i butikerna.

– Kantbrännan är ju väldigt förekommande nu i torkan. Vi får försöka få konsumenterna att acceptera lite brunt i kanterna, säger Jonas Andersson, sortiments- och inköpsansvarig för frukt och grönt på Ica, som är på väg ut till en odlare då Land Lantbruk når honom.

Finns det andra varugrupper som är aktuella att titta över i Icas sortiment?

– Vi har inga indikationer på att det är problem med andra grönsaker – inte ännu i alla fall, säger Jonas Andersson och meddelar att Ica följer hur torkan påverkar odlingen och skörden.

I inlägg på Facebook skriver många handlare om sitt stöd för svenska bönder. Så här skriver till exempel Kalles Ica, Stora Levene i västgötska Vara:

”Vi kommer att fortsätta vår inriktning med att sälja svenskt kött med undantag från redan styrda planerade kampanjer. Detta för att hjälpa de svenska bönderna att få betalt för de djur som de tvingats köra till nödslakt. Det är även svårt för våra grönsaksodlare. Ica har beslutat att godkänna kantbränna på alla sallater & bladgrönsaker för att säkerställa behovet av produkter i hyllan. Kantbrännan är enbart kosmetisk och påverkar varken smak eller hållbarhet, det är bara att skära bort:).”

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen