Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juni 2017

Ica satsar på insektsprotein i fiskfoder

Potatis blir insekter som blir fisk. Matjätten Ica sjösätter ett cirkulärt system för att föda upp sin egen röding. Allt bygger på en lagändring från halvårsskiftet.

FOTO: Ica

Från 1 juli är det lagligt att använda protein från insekter i fiskfoder inom EU. Det tar Ica fasta på i ett samarbete med tre livsmedelsproducenter.

Svinn vid packningen av Icas potatis skickas till företaget Nutrient, som föder upp bland annat mjölmask i en anläggning i Garpenberg. Mjölmasken kan där omvandlas till många olika livsmedelsprodukter, däribland fiskfoder.

”Måste bli innovativa”

Ica beskriver fodret som klimatsmart och kommer att använda det som föda till den röding som företaget säljer under eget märke. På sikt beräknas åtta ton potatis varje månad bli foder till mjölmasken.

”Det här är ett bra exempel på hur vi inom livsmedelskedjan kan vinna på att samarbeta. För att lösa de klimat- och miljöutmaningar vi står inför måste vi bli mer innovativa och öka samverkan”, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige, i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen