Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 november 2016

Ifrågasatt fosforjakt i enskilda avlopp

I jakten på att bromsa övergödningen av Östersjön har enskilda avlopp kommit i fokus. Samtidigt ifrågasätts allt mer vilken miljönytta som åtgärderna ger.

Bild 1/2 FOTO: Jörgen Hildebrandt
Bild 2/2 FOTO: Jörgen Hildebrandt

Att åtgärda samtliga landets enskilda avlopp skulle kosta minst 30 miljarder kronor. Vattenmyndigheten för norra Östersjön har kommit fram till att rening av enskilda avlopp är det minst kostnadseffektiva alternativet.

Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas riksförbund, går så långt som att kalla det en förljugen debatt.

– Ser man på den totala mängd fosfor som når Östersjön så står svenska enskilda avlopp för mindre än en procent, säger Anna Werner.

Hon menar att fastighetsägarna är ett tacksamt byte då det är en till stora delar oorganiserad grupp som är lätt att belasta med extra kostnader.

 

Denna artikel är en kortversion av en omfattande genomgång om enskilda avlopp. Läs mer i pappersutgåvan av Land Lantbruk nr 46 och 47!

Relaterade artiklar

Till toppen