Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 april 2019

Ihållande uppgång spås på mjölkpriset

Mjölkpriset är på ihållande uppgång, men priset på gödning faller, så där är det bra att ha is i magen, tipsar råvaruexpert Björn Folkeson.

 Björn Folkesson.
Björn Folkesson. FOTO: Ann Lindén

Väder. Kylan som vi har fått mer än nog av har nu drabbat Frankrike också. Det är högst ovälkommet då bestånden var svaga sedan i höstas och nu i tidig blomning är förstås sol värme och fukt bättre än den envisa kalluften som gör våra nätter så obehagliga.

För amerikansk del är det alltjämt den kalla och blöta våren som håller placerarna vakna alltmedan Ukraina har rent ut sagt gynnsamt väder. Bekymren blir inte mindre av att de prognoser som finns att tillgå pekar på fortsatt torrt väder i minst en vecka till och om inte annat så måste det till regn för andra kvävegivan.

Å andra sidan så växer det så långsamt att upptaget är minimalt. För vallens del börjar det också bli besvärande att tillväxten går sakta. Just i år är det mer behövligt än på länge att vallen växer för fullt, för nu börjar lagren ta slut. Kombinationen av kyla och hård nedbetning i höstas leder också till att tidigt betessläpp ser allt sämre ut. Frågan är om 1 maj kommer att ha fullgott bete på naturbetesmarkerna? Sammanfattningsvis så är det än så länge inte de betingelser vi önskade i vintras.

Men vi får se – den allmänna meningen är ju att två torkår i följd skall vara en omöjlighet.

Mjölk. Friesland Campina betalar nu 36,5 euro för mjölken till sina leverantörer. I svenskt penningvärde skulle det vara cirka 3,80 per kilo, lite beroende på fett och proteinhalt. Campinas prognos är nu ihållande uppgång till framemot tidig höst, vi får se om den håller.

Gissningsvis kommer Arla att följa Campina och med alla uppgångar på Fonterra så är det ju mer än sannolikt att det skall bli så. Läget på mjölkgårdarna är väl annars att de egna foderresurserna är på upphällningen så här just före utsläpp och jag tror att de som har bevattningsmöjligheter är glada för det nu. Vi gick in 2018 med bra lager sedan 2017 men så är det knappast nu, så ny skörd har inte varit så här värdefull på länge.

Gödning. Nu har kvävet fallit fyra gånger i följd och det kommer nog att fortsätta så två månader till N 27 står 240 euro och det är fortfarande dyrt. Hopas ni har lagringsplats för ett köp i juli eller augusti, för ett lättare råd är svårt att ge. Sommarpriset är nästan alltid bäst för bonden. Ta vara på den möjligheten.

Vete. Här står allt stilla då insikten om lagerns storlek tynger och realistiska hot om väderproblem är under uppseglande, men inte mer än så. Veteodlarnas uppgift nu är att blixtsnabbt köra ut andra kvävegivan om regnchansen dyker upp. Just nu är mycket vete frostnupet och vi får nu se fram emot den utlovade påskvärmen. Ta det lugnt nu när vårsådden är på sluttampen – ett par dagar hit eller dit spelar ingen roll!

Björn Folkesson

råvaruexpert

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen