Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 februari 2018

Ikea erbjuder vegetariskt på menyn

Ikea lanserar en ny havre- och ärtbaserad lasagne, som ett led i möbeljättens ökade hållbarhetsmål.

 Catarina Englund, hållbarhets- och innovationschef på Ikea Group
Catarina Englund, hållbarhets- och innovationschef på Ikea Group FOTO: Ikea

Ikea har tidigare gått ut med att möbel- och inredningsjätten ska satsa på ökad hållbarhet, i allt från tillverkning till företagets restauranger.

Som ett led i den satsningen lanserar nu möbeljätten en ny lasagne med protein från havre och gula ärter. Lasagnen ska serveras i svenska varuhus genom ett samarbete med den nystartade tyska leverantören Amidori.

Tanken är att erbjuda ett vegetariskt alternativ till kunder som föredrar sådana framför de traditionella köttbullarna och annan husmanskost. Den vegetariska rätten ska även erbjudas till utländska kunder. .

– Tanken är att detta på sikt ska kunna bli en standardprodukt globalt, säger Catarina Englund, hållbarhets- och innovationschef på Ikea Group, till HD-Sydsvenskans nyhetssajt 8 till 5, som arrangerade den foodtech-konferens där nyheten presenterades.

Satsar på hållbarhet

I fjol sålde Ikea mat för omkring 18 miljarder kronor, till 355 varuhus i 19 länder. Målet är på sikt att lasagnen ska uppnå lika höga försäljningstal som andra standardprodukter, men storsäljande maträtter som köttbullar kvarstår i sortimentet.

Nyligen lanserade Ikea konceptet Better Chicken, med bland annat satsningar på djurvälfärd, som ett led i satsningen på att göra hela livsmedelskedjan mer hållbar. Ikea har även gått in i matleverantören Matsmart, som är inriktat på att återvinna livsmedel för konsumtion.

Amidori är inriktat på odling och produktion av plantbaserade proteiner.

LÄS OCKSÅ: Ikea Sveriges största livsmedelsexportör

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen