Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 december 2018

Ikea ska bli självförsörjande på sallad

Möbeljätten Ikea ska bli självförsörjande på sallad. Som en första del i projektet kommer bolaget under nästa år att odla sallad i högteknologiska containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg, enligt ett pressmeddelande.

 På sikt är planen att Ikeas egenodlade sallad ska serveras i varuhusens restauranger.
På sikt är planen att Ikeas egenodlade sallad ska serveras i varuhusens restauranger. FOTO: Mostphotos

Ambitionen är att odlingen ska ske med växtnäring från organiskt avfall. Ikea Sveriges matavfall går i nuläget till olika återvinningsanläggningar, som biogasanläggningen i Helsingborg.

Primärt ska salladen serveras i personalmatsalarna, men på sikt är planen att den egenodlade salladen ska serveras i varuhusens restauranger.

”Mer än 25 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från livsmedel. Som en del av Ikeas strävan att hitta nya, innovativa och mer hållbara lösningar för matproduktion testar vi den här cirkulära odlingsmodellen för sallad”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef, Ikea Sverige, i en kommentar.

LÄS ÄVEN: Stöd till stadsodlande företag

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen