Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 maj 2018

Illegal jakt problem för rovdjursstammen

Olaglig jakt av björn, järv, kungsörn, lo och varg gör det svårare att bedriva en väl fungerande förvaltning av rovdjursstammarna.

FOTO: Istock

Enligt beräkningar från SLU har den illegala jakten stigit med nästan 50 procent de senaste fem-sex åren.

– År 2011 beräknade vi att den illegala jakten på varg var 12–13 procent av populationen. I dag bedömer vi att 15–18 procent dödas genom illegal jakt. Men siffrorna är än så länge bara preliminära, säger Olof Liberg, som är docent i viltekologi och vargforskare vid Grimsö forskningsstation på SLU.

Koll på föräldrarna

Genom DNA-analyser från spillning och urinmarkeringar, insamlade via länsstyrelsen, går det att hålla koll på föräldravargarna i nästan alla vargrevir.

– År från år kan vi följa om båda föräldravargarna finns kvar eller om någon har försvunnit. Om dessa vargar inte har skjutits legalt eller rapporterats in som trafikdödade har de med största sannolikhet skjutits illegalt. Bara en väldigt liten del dör en naturlig död genom sjukdom, drunkning eller andra olyckor, säger Olof Liberg.

Kraftig minsnkning

Den skandinaviska vargstammen bestod förra vintern av 430 individer, där 355 fanns i Sverige. Totalt skjuts cirka 50 vargar årlligen, mer än under licensjakten och ungefär lika mycket som vid licens- och skyddsjakt. Följden blir att Sverige får svårare att leva upp till EU-åtagandena om biologisk mångfald.

LÄS OCKSÅ: Vargen kan inte frodas fritt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen